Cikkek

Erős utolsó negyedév az IBM-nél

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-21 12:10:05

Végre egy jó hír a válság közepén! Az IBM erős utolsó negyedéves eredményeket jelentett, kínai elektronikai cégbe fektet be. Elbocsátásokat sem tervez, bár a szakszervezet ezt másképp tudja.

Az IBM tegnap közzé tette a 2008-as pénzügyi év utolsó negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. A cég 3,28 amerikai dolláros egy részvényegységre jutó eredményt produkált, ami 17 százalékos növekedést jelent 2007 utolsó negyedévéhez képest, de teljes bevételük 6 százalékkal csökkent, 27 milliárd dollárra. A piaci elemzők ezektől némileg eltérő eredményekre számítottak, 3,03 dolláros részvényenkénti eredményre és 28,15 milliárdos bevételre. A nettó nyereség a negyedévben 4,4 milliárd dollár volt, ami 12 százalékos növekedést jelent 2007-hez képest. A cég szerint az erős dollár is hozzájárult az utolsó negyedéves bevételcsökkenéshez.

A teljes évre vetítve az IBM rekordbevételt produkált 103,6 milliárd dollárt, ami 16,7 milliárd adózás előtti nyereséget és 8,93 részvényenkénti eredményt jelent.

A cég 2009-ben legalább 9,20 dolláros részvényenkénti eredményt szeretne elérni annak ellenére, hogy az IBM pénzügyi vezetője, Mark Loughridge nehéz első fél évre számít. Előrejelzése szerint a cég bevételei az első negyedévben egyáltalán nem növekszenek majd, a másodiktól lassú növekedés várható.

A cég szoftverekből származó bevételei 3 százalékot nőttek, de a Global Technology Services és a Global Business Services bevételei 4, illetve 5 százalékkal csökkentek, ami azt jelzi, hogy az ügyfelek kevesebbet költenek IT projektekre. Ugyanakkor az IBM összesen 17,2 milliárd dollár árú szolgáltatás értékesítésről is beszámolt, közte 24, 100 millió dollárnál nagyobb volumenű üzlettel.

Az IBM Rendszerek és Technológia divíziója jelentős visszaesést szenvedett el, 20 százalékot csökkentek...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek