Cikkek

Épül a német Szilícium-völgy

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-07 12:38:10

A heidelbergi és a mannheimi egyetem hat nagyvállalattal közösen alapította meg az InnovationLab GmbH-t a Neckar-völgyben.

A BASF, a Merck vegyszer- és gyógyszergyártó vállalat, az SAP AG, a Roche Diagnostics, a Heidelbergi Nyomda és a Freudenberg csoport a két felsőoktatási intézménnyel közösen hozta létre júniusban az új céget, hogy olyan területeken végezzen kutatásokat, amelyek a BASF-nek egyedül túl nagy falatot jelentenének; elsőként az organikus elektronika területére esett a cégek választása - írta a német Der Spiegel magazin.

Organikus energia
A Da Vinci néven futó beruházással létrehozott Innovation Lab az organikus energia kutatásával foglalkozik majd, és az első lépés lehet egy helyi tudományos központ kialakításában, amely a térséget az elképzelések szerint idővel akár a kaliforniai Szilícium-völgy színvonalára emelheti.

Az InnovationLaben belül fizikusok, kémikusok, anyagkutatók és elektromérnökök dolgoznak együtt. A közreműködő nagyvállalatok kecsegtető ajánlatokkal próbálják a világ legjobb szakembereit megnyerni. A BASF is elérkezettnek látta az időt, hogy új kutatásokba vágjon bele az organikus elektronika terén, mert kifejezetten sajnálja, hogy a német egyetemek eddig kevés érdeklődést mutattak ez iránt. A BASF kutatói olyan napelemekkel kísérleteznek, melyek aktív része százszor vékonyabb, mint egy hajszál, és az organikus elektronikát felhasználva alakítják át a nap energiáját.

Robbanás előtt az iparág
Claus Heinrich, az SAP AG ügyvezető testületének tagja szerint az organikus elektronika a jövő nagy dobása lehet. Úgy gondolja, hogy a fejlődő iparág tíz éven belül átlépi a 100 milliárd dolláros álomhatárt. Az előrejelzések szerint az organikus elektronikának köszönhetően pár éven belül már fényfóliákat ragaszthatunk az ablaküvegekre, amelyek árammá alakítják a napenergiát, és közben hűtik a tereket. Este pedig lapos OLED-fényforrásokkal úgy világíthatják be a szobát, mintha nappali fény jönne be az ablakokon...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek