Cikkek

Az első CIO a Fehér Házban

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-12 12:10:08

Az amerikai elnök múlt a múlt héten nevezte ki a szövetségi kormány első CIO-jává Columbia Kerület CTO-ját, Vivek Kundrát.

A Fehér Ház fokozottabb ellenőrzésre törekszik a szövetségi szervezetek évi 80 milliárd dolláros technológiai jellegű költése felett, aminek fontos lépése lehet az új beosztás létrehozása. Az Obama-adminisztráció továbbra is megőrzi a CTO pozíciót - jelöltet egyelőre nem neveztek meg -, így a kinevezés annak a felismerését jelzi, hogy a CTO önmagában nem képes megfelelően tervezni és ellenőrizni a szövetségi IT-kiadásokat. Obama hivatalos közleménye szerint azt várják Kundrától, hogy biztosítsa az amerikai innovációs szellemiség és technológiai háttér kiaknázását a kormányzat működésének gazdaságosabbá és hatékonyabbá tételében. A tengerentúli hírmagyarázatok szerint ennél azért több áll a hangzatos jelszavak mögött: a kinevezést az iparági vezetők egyre fokozódó sürgetése indokolta.

A cio.com beszámolója Scott McNealyt, a Sun Microsystems elnökét idézi, aki állítólag több ízben is tárgyalt az illetékesekkel a kormányzati CIO pozíció létrehozásáról. McNealy már az amerikai Computerworldnek adott interjúban is kifejtette, hogy az USA szövetségi kormányának IT-költése jelenleg eltörpül a magáncégek megrendelései mellett, és a maga részéről megdöbbentőnek tartja, hogy az állam részéről senki sem rendelkezik vonatkozó hatáskörrel. "A Fortune magazin ezres listáján sincs egyetlen olyan vállalat, amelyiknek ne lenne CIO-ja" - nyilatkozta a Sun elnöke.

Kundra már Columbia Kerület (District of Columbia) CTO-jaként is arról volt híres, hogy kavicsokat hajigált a kormányzati IT-megoldások állóvizébe, ami formálisan egybevág az Obama-adminisztráció takarékosságról, biztonságról és nyílt forráskódról szóló krédójával. Például elkezdte mind a 38 ezer állami alkalmazottat Gmailre és Google Appsre migrálni, használatba vette a Google Sites wiki-technológiáját, és bevezette az RSS-t a nyilvánosan hozzáférhető adatok területén. Kundra ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy kormányzati szinten is ostobaság, ha valaki nem a tizedannyiba kerülő, de tízszer hatékonyabb megoldások mellett dönt...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek