Cikkek

Kútba esik az IBM-Sun házasság?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-06 10:10:05

Ha mégis létrejön, akkor vége a Solarisnak? Az Intel szerint az IBM a Solarist és annak Sparc processzorát akarja, hogy a piacról való kivezetése után megszerezze annak felhasználói bázisát.

A New York Times szerint az IBM visszavonta a Sun Microsystemsre tett 7 milliárd dolláros vételi ajánlatát. Ugyanerről a Wall Street Journal is beszámolt, de ők úgy tudják, hogy a Sun igazgatótanácsa utasította vissza a szerintük túl alacsony ajánlatot. A lap pénteken arról írt, hogy az IBM tárgyalási alapja a korábbi 10-11 dolláros ajánlathoz képest már 9 dollár 50 cent volt részvényenként. (Az IBM próbálkozására hatással lehettek a felügyeleti szervek jelentései.) A NYT azzal egészíti ki a történetet, hogy az ajánlat akkor változott, amikor az IBM ügyvédei felfedezték: a Sun felsővezetésének magasabb a fizetése, mint amire számítottak. Az egyelőre teljesen bizonytalan, hogy az IBM ajánlatának visszavonása végleges hátraarcot jelent, vagy folytatódik a színdarab.

A felügyeleti szervek bizalmatlanságára az adhat okot, hogy az IBM nagyszámítógép-gyártásának köszönhetően eleve nagyon erősnek számít. Azt mindkét vállalatnál kizártnak tartják, hogy az egyesülés által a technológia korlátlan uraivá válnának, de ha az IBM bekebelezi a Sunt, akkor az óriáscég a saját 37 százalékos részesedése mellett a Sun 28 százalékát is megszerezné az Unix szerverpiacon.

Az Intel a Solarist félti
Az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini szerint rosszul is elsülhet a dolog a Sun operációs rendszerének szempontjából. Otellini nem lát más stratégiai okot arra nézve, hogy az IBM megszerezze magának a Solarist és annak Sparc processzorát, mint hogy a piacról való kivezetése után megszerezze a felhasználói bázisát.

Az Intelnek komoly aggodalmai vannak a Solarist illetően, hiszen a cég korábban rengeteg pénzt fektetett az operációs rendszer Intel platformra portolásába, március végén pedig a cégek két évre szóló együttműködési megállapodást kötöttek, ami leginkább a Solaris optimalizálásáról szól a Nehalem EP processzorra alapuló rendszerekre...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek