Cikkek

Ellentétekkel szembesülni

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-18 12:10:05

Cebit, egyablakos vámügyintézés, PC-piac: Ablonczy Balázs, Ákos György és Pettkó András kommentálja a Computerworldnek a közelmúlt híreit.

Ezen a héten két cégvezető és egy politikus értékeli Arnold Schwarzenegger nyilatkozatát a Cebiten, az egyablakos elektronikus vámügyintézés indulását (majd, valamikor), valamint a PC-eladások visszaesését. Vendégeink szerint hinnünk kell abban, hogy a világ képes lesz működőképes gazdasági szisztémákat találni; egy megoldás már van: integrált informatikai rendszer bevezetésével súlyos eurómilliókat lehet spórolni, viszont az elmúlt években talán nem túl átgondoltan cseréltük le számítógépeinket gyorsabbra, korszerűbbre.

Egyablakos vámügyintézés

Több tízezer ügyfél számára jelent majd egyszerűbb vámeljárást a jövőre elkészülő kormányzati projekt. Elkészülésének határideje 2010. március 15.

Ablonczy Balázs, ügyvezető igazgató, SAP Hungary Kft.

Cégvezetőként örülök, hogy könnyítik a vállalkozások adminisztratív terheit. Magánemberként ugyanakkor csodálkozom, hogy miért most történik mindez, valamint miért szerepel mindig az EU pénzügyi támogatása a legtöbb előremutató kezdeményezésnél. Hiszen számos olyan megoldás létezik a szolgáltató állam megerősítése érdekében, mely nem igényel jelentős befektetést, mégis javítja az ügyeiket intézők komfortérzetét. Többek között ilyennek látom az erőforrások kiegyenlítését, a teljesítményértékelést is. Nehéz azzal az ellentéttel szembesülni, ami jellemez például hatékonyság szempontjából egy átlagos céget valamint egy állami hivatalt. Ám nem gondolom, hogy ennek így is kell maradnia, hiszen számos lehetőség adott a szolgáltatások javítására, csökkenő költségek mellett. Jó példa lehet erre Németország, Párizs, vagy a szomszédos Ausztria esete, ahol csupán az integrált informatikai rendszer bevezetésével súlyos eurómilliókat spóroltak meg.

Még csak most jön a neheze?

Ákos György, ügyevezető igazgató, EMC Magyarország 

A híreket olvasva az ember nem nagyon lepődik meg. Ha csak a különféle vásárlói csoportokat nézzük teljesen egyértelmű, hogy korábban az "olcsó" PC korszakában, mint oly sok más dologgal, ezzel is pazarlóan bántunk.
Elsősorban a szoftvergyártók nyomására a 3 éves forgási sebesség a vállalati szférában általánosan elfogadottá vált. Ha valóban performancia gondok jelentkeztek a gépcsere volt az elsődleges válasz, pedig már régen vannak vékony kliensek és a különféle desktop virtualizációs eljárások is ismertek. Nem mondom, hogy azonnal számszerűsíthető összehasonlításokat kaphatunk, de azért nem az űrhajózás tudománya alapos TCO-kat készíteni. Arról nem is beszélve, hogy ma fel se tűnik a 4 vagy 5 éves frissítés, ha szakmailag a helyzet húzható.
A desktopok ma mindent tudnak, ami kell, de például azok az otthoni felhasználók is, akik keveset hordoznák gépüket, már notebook-ot vettek. Jól fixen bekábelezve, folyamatosan cserélve a legújabbra, mert egy PCMCIA kártya ma nem olyan elegáns, mint egy integrált funkció, pedig működik és megvan.
Nem mondom én, hogy nincsenek szükséges, praktikus és egyéb hasznos újdonságok, de most látszik, hogy már korábban is azért illett volna alaposabban végiggondolni a cseréket. Biztos igaz, hogy korábban is lett volna jobb helye a vállalati és a magánberuházásoknak is. De hát ilyenek vagyunk, nagyon nem fájt, mi meg mentünk előre a marketinggel együtt. A mostani hírtelen visszafogás nagyon jól mutatja, hogy ebből a szempontból micsoda tartalékaink vannak, hogy minek is 16:9 arányú képernyő, vagy hihetetlen teljesítményű grafika döntően levelezéshez, szövegszerkesztéshez és egy kis szörföléshez - pláne ha ez utóbbi a munkahelyen nem igazán preferált. Úgy vagyunk ezekkel, mint a mobiltelefonokkal, van rajta vagy 100 funkció, de igazából csak 4-et, 5-öt használunk. Persze kifizetni, mindet kifizetjük.
Az is biztos, hogy az egész egyre inkább "commodity" és különösen a magánhasználat divat jellege miatt, amint tehetjük, visszaállunk a korábbi rossz szokásainkhoz. Ez nem kétséges. Hogy addig a gyártó, disztribútor, kiskereskedő láncban többen elvéreznek e a személyi számítógépek számára is nehéz időkben, hát ez a business ilyen dolog.

Elég a rinyálásból!

Arnold Schwarzenegger kormányzó szerint nem visszafele kell tekintenünk, hanem előre. "A megoldás és nem a probléma részének kell lennünk" - mondta a politikus a Cebiten...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek