Cikkek

Elégtelen a nagyvállalati blogoknak

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-07 21:42:26

A B2B-szektorban érdekelt nagyvállalatok képtelenek kihasználni a céges blogokban rejlő lehetőségeket.

A világ egyik legismertebb kutatócége, a Forrester Research nemrégiben elkészült kutatása szerint kevés business-to-business irányultságú nagyvállalat él a blogok kínálta új lehetőségekkel. Ráadásul ott, ahol ilyet indítottak, nem úgy és nem arra használják a vállalati blogolást, amire való. Ennek elsősorban az az oka, hogy a vezetők által írt webnaplók stílusa és információtartalma nem képes a célközönség érdeklődését fenntartani. Arra pedig a legkisebb esély sincs, hogy értelmes párbeszéd alakuljon ki író és olvasók között, például ami a piaci trendeket vagy a konkrét technológiai megoldásokat illeti.

Nemcsak a minőséggel, de a mennyiséggel is bajok vannak. A 2006-os kutatásban 36 újonnan indított, nyilvános nagyvállalati blogról számolt be a Forrester, tavaly ellenben csak 19 friss belépőt jegyezhettek fel a kutatók.

A meglévő blogok sikertelenségének okát a tanulmány a tartalom típusában látja. A 90 vizsgált webnapló több mint kétharmada nem szólt másról, mint "könnyebb céges és üzleti témákról". Alig hatodánál lehetett "némi személyes gondolatot" felfedezni, és mindössze 13 százalékot tettek ki azok a blogok, amelyeknél az életből merített példák, anekdoták is helyet kaptak. A naplók több mint fele azonban kizárólag - a tanulmány szavait idézve - "visszaböfögött céges híreket és vezetői üzeneteket" tartalmaz.

A vállalati blogokra érkező kommentek száma jó indikátora annak, hogy mennyire felesleges a közönséget ilyen rosszul hangszerelt, gyenge tartalmakkal "támadni". Az esetek döntő többségében nem volt egyetlen hozzászólás sem, és csupán 13 százalékot tettek ki azok a bejegyzések, amelyek egynél több észrevételt jegyezhettek. (Összehasonlításul: egy 20-30 napi látogatót vonzó, kicsi, de aktív blog gond nélkül generál 2-3 kommentet bejegyzésenként...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek