Cikkek

Eladták a Vaterát

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-04 13:42:57

A vevő a dél-afrikai Naspers kiadócsoport leányvállalata - erősítette meg a Vatera.hu Kft. ügyvezetője.

Az iEurope Capital LLC pénteken megerősítette, hogy a Naspers Limited (NPN) leányvállalata, az MIH Internet Europe B.V. megvásárolta a Vatera.hu Kft. 100 százalékos üzletrészét.  A vezető befektető és többségi tulajdonos iEurope Fund LLC továbbá megerősítette, hogy a Vatera.hu Kft. eladásáról szóló megállapodást szeptemberben véglegesítették, és a tranzakció a nem magyarországi érdekeltségekre is kiterjed. 

Az iEurope Capital LLC közleményéből kiderül: a tranzakció 59 százalékos bruttó belső megtérülési rátát (IRR) és 13,5-szeres cash flow alapon számított (cash-on-cash) hozamot generált az iEurope Fund LLC számára. Az árat nem hozták nyilvánosságra.  

Csupor Erik, a Vatera.hu Kft. ügyvezetője csütörtökön a Computerworld kérdésére nem kívánta kommentálni azt a sajtóértesülést, amely szerint a cég több mint 1,5 milliárd forint értékben cserélt volna gazdát.

Kiemelkedő hozam
- A Vatera története nagyszerű példa arra, miként lehet kiemelkedő hozamot elérni kockázati tőkebefektetéssel Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban. Az iEurope a vállalkozás vezetőivel és külső szakemberekkel közösen dolgozott az üzletmenet felfuttatásán. Irányításunkkal a Vatera bevált menedzsment-gyakorlatot követő multidiszciplináris vezetőségre tett szert és elsajátította az ügyfélorientált cégek számára oly fontos koncentrált marketingszemléletet - jelentette ki Czirják László, az iEurope alapítója és partnere.

Az ügylet pikantériája, hogy a Naspers tavaly megvásárolta a brit Tradus plc-t, amelyen keresztül a második leglátogatottabb hazai aukciós oldal, a TeszVesz üzemeltetőjében kisebbségi, 35 százalékos tulajdonrészhez jutott; a TeszVeszt üzemeltető Sanoma PayBack Kft. többségi tulajdonosa a finn érdekeltségű Sanoma Budapest Zrt. Emellett a Naspers tulajdonában van többek között a legnagyobb lengyel aukciós oldal, az Allegro, amely a cseh, szlovák, orosz, ukrán és bolgár piacokon is jelen van. Csupor Erik kérdésünkre elmondta: a tulajdonos később dönt arról, hogy mihez kezd a TeszVeszben lévő kisebbségi részesedésével.

Dinamikus növekedés
A Vatera.hu Magyarország vezető online aukciós és e-kereskedelmi piactere. A Magyarországon 2006-ban és 2007-ben is az "Év e-kereskedelmi vállalatává" választott Vatera.hu 2007-ben és 2008-ban is szerepelt a Red Herring magazin legjelentősebb EMEA-régióbeli technológiai vállalkozásokról összeállított százas listáján.

A hazai fejlesztésű Vatera jelenleg napi 110 ezer egyedi látogatót vonz, akik 4,8 millió oldalletöltést produkálnak. Az oldalnak jelenleg 600 ezer regisztrált felhasználója van, a Vatera...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek