Cikkek

Terjed a netes telefonálás Európában

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-03 15:09:26

Az európai telekommunikációs szolgáltatások területén új fogyasztási minták jelennek meg - állítja egy friss uniós felmérés.

A technológiai fejlődés és a verseny eredményeként az európai fogyasztók választási lehetőségeinek köre kiszélesedett: a telefonálók egyre nagyobb része tér át a vonalas telefonálásról a mobiltelefonálásra, az uniós háztartások 24 százaléka pedig kizárólag mobiltelefonnal telefonál. Magyarországon ez az arány jóval nagyobb: minden második háztartásban ma már csak mobillal telefonálnak- derül ki az Eurobarometer reprezentatív felméréséből, amelyben 2007 novembere és decembere között a 27 uniós tagország 27 ezer háztartása vett részt.

Az internetkapcsolattal rendelkező európai háztartások 22 százaléka otthoni számítógépével, interneten bonyolítja le hívásait. Ez az arány kétszeres Lettországban (58 százalék), Litvániában (51 százalék), a Cseh Köztársaságban (50 százalék), Lengyelországban (49 százalék) és Bulgáriában (46 százalék); a magyar mutató 34 százalék.

Sokakat még mindig nem érdekel az internet
Az európai háztartásoknak majdnem fele (49 százalék) rendelkezik internet-hozzáféréssel, és növekvő többségüknek (az EU-27-ben a háztartások 36 százalékának, azaz 2007 teléhez képest 8 százalékkal többnek) szélessávú kapcsolata is van. Az internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások többségükben (59 százalékban, a tavalyinál 4 százalékkal többen) ADSL-vonalon kapcsolódnak a világhálóhoz. Magyarországon csak 28 százalékos az internet penetráció, és 24 százalékos a szélessáv elterjedtsége. A magyar szélessávú előfizetések valamivel több mint fele nem ADSL-, hanem kábeles internetkapcsolat.

Egyre több tagállamban csatlakoznak az európai háztartások vezeték nélkül, a mobil vagy a műholdas hálózaton keresztül az internethez.

Az európai háztartások 29 százalékban, vagyis az előző évhez képest csaknem 10 százalékkal többen vásárolnak kombinált telekommunikációs és médiaszolgáltatási csomagot, leggyakrabban a vezetékes telefonszolgáltatás és az internet-hozzáférés kombinációját.

Az otthoni hozzáférés hiányának indokául a többség továbbra is azt hozza fel, hogy nem érdekli az internet...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek