Cikkek

Egymilliárdos veszteség a Synergonnál

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-15 12:10:03

A Synergon Csoport első féléves vesztesége a tavalyi 181 millió forintról idén 1,083 milliárd forintra nőtt.

A Synergon Csoport első féléves vesztesége a tavalyi 181 millió forintról idén 1,083 milliárd forintra nőtt. A gyorsjelentés szerint, amelyet csütörtökön tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján, a csoport árbevétele 6,639 milliárd forint volt az első félévben, ami 6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A tőzsdei gyorsjelentésben a csoport a veszteséget alapvetően a pénzügyi műveleteken, ezen belül a határidős ügyleteken elkönyvelt 704 millió forintos negatív eredménnyel és a gazdasági környezetből adódó elmaradt haszonnal, illetve a csak lassan mérséklődő fix költségek magas szintjével magyarázta. A csoport üzemi vesztesége 410 millió forint volt az első félévben, szemben a tavalyi 188 milliós veszteséggel.

Enyhén élénkül a piac
A gyorsjelentés szerint ugyanakkor a második negyedévben már látszódtak a piac enyhe élénkülésének jelei. A Synergon Csoport bevétele a második negyedévben bevétele 3,9 milliárd forintot tett ki. A második negyedévi árbevétel erősödés, - az előző évi 32 százalékot meghaladva - 45 százalékkal volt magasabb az első negyedévinél. A második negyedéves, pozitív üzemi eredményhez a magyar és cseh szegmensek is hozzájárultak.

A Synergon Csoport értékesítésében az egyes szektorok a következő arányok szerint alakultak: a távközlési és média szektor 14 százalékkal, a banki és pénzügyi szektor 20 százalékkal, az ipari és szolgáltató szektor 48 százalékkal, az egészségügy, állami, és közigazgatási szektor 5 százalékkal képviseltette magát az időszak során; az egyéb, szektorba nem sorolt értékesítés 13 százalékot tett ki.

Optimista várakozások
A Synergon gyorsjelentése szerint az informatikai piac alakulását továbbra is jelentősen befolyásolják a konvergenciaprogram negatív hatásai és a tartósan alacsony gazdasági növekedés. Az első két negyedév tapasztalatai alapján az informatikai piac növekedése is alacsony, értékében nem haladja meg jelentősen a bruttó hazai termék növekedési ütemét. A piacot visszafogott beruházási hajlandóság jellemzi, a korábbi nagy informatikai projektek helyét mára szinte teljesen átvették a kisebb részekre felosztott, időben elhúzódó beruházások.

A Synergon a tavalyi 484,7 millió forint adózott eredmény után idén továbbra is 1 milliárd forint körüli csoportszintű profitot vár...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek