Cikkek

eBay: én az elefántokkal vagyok!

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-22 12:10:03

Az internetes aukciós ház a jövő évtől az Egyesült Államokon belül sem engedélyezi az elefántcsont termékek kereskedelmét.

Az eBay arra készül, hogy a jövő évtől teljesen letiltja az elefántok agyarából készült termékek kereskedelmét. Az ormányosok legnagyobb pechükre monopolhelyzetben vannak az elefántcsont előállításában, emiatt vadászatuk a kihalás szélére sodorta őket. Bár az elefántcsont kereskedelmét a nyolcvanas években számos országban betiltották - vagy legalábbis korlátozták -, a helyzet azóta sem sokat javult.

2007 óta az eBay az IFAW (Intenational Fund for Animal Welfare - Nemzetközi Állatjóléti Alap) nyomására tiltja az elefántcsont termékek nemzetközi kereskedelmét. Az IFAW akkor az eBay-es tranzakciókat vizsgálva úgy találta, hogy azok kilencven százaléka valószínűleg illegális. A tiltás azonban nem vonatkozott az Egyesült Államokon belüli kereskedelemre. Az IFAW további nyomozása szerint a tiltás jobbára eredménytelen maradt, és az eBayes tranzakciók során gazdát cserélő elefántcsont tárgyak túlnyomó többsége illegálisan kilőtt állatok agyarából készült.

Az eBay mindennek nyomán úgy határozott, hogy 2009 január elsejétől teljesen megtiltja az elefántcsontból készült tárgyak kereskedelmét, az IFAW beszámolója alapján ugyanis az online értékesített elefántcsont hetven százaléka az eBayen cserél gazdát.

ebayivoryban.jpgElefántcsontból készült elefántfigura az eBayen. Most még lehet

Nem ez az első eset, hogy az eBay korlátozza valamilyen terméktípus kereskedelmét - emlékezzünk csak a hamis Louis Vuitton és Tiffany cikkeket érintő ügyekre...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek