Cikkek

Csökkent az Intel piaci részesedése

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-10 12:10:06

Az iSuppli felmérése szerint az Intel piaci részesedése 2,5 százalékot esett 2009 első negyedévében, az AMD-é pedig közel ugyanennyivel nőtt.

Három egymást követő negyedév növekedése után az Intel piaci részesedése a mikroprocesszorok piacán 2,5 százalékot csökkent 2009 első negyedévében. Az iSuppli piackutató cég adatai szerint ugyanakkor a rivális AMD 2,3 százaléknyival tornászta fel részesedését. Az adatok nem csupán az x86-os processzorokra vonatkoznak, de egyéb platformokat, így a RISC CPU-kat is figyelembe veszik. A gazdasági válság hatására a bevételek az első negyedévben összességében is visszaestek, az iSuppli a teljes 2009-es évre vetítve 15,8 százalékos bevételcsökkenést jósol.

A válság hatása
Az iSuppli június 9-én közölt adatai szerint az Intel 2009 első negyedévében 79,1 százalékos részesedést tudhat magáénak a világpiacon, míg az AMD 12,8 százalékon áll. Mint a technológiai iparban a legtöbb szektort, a mikroprocesszorok piacát is kedvezőtlenül érintette a világméretű recesszió, ami 20,6 százaléknyi bevételcsökkenést okozott. Az az iSuppli adatai alapján az egy évvel ezelőtt még 8,6 milliárd dolláros piac 6,9 milliárd dollárt tett ki az idei első negyedévben. A 2009-re vonatkozó előrejelzés a teljes piaci bevételt 28,6 milliárd dollárra teszi, szemben a 2008-as, 34 milliárd dolláros összeggel.

Teljes gőzzel előre
Matthew Wilkins
, az iSuppli elemzője szerint az AMD azért volt képes piaci részesedést szerezni az Intel rovására, mert teljes mikroprocesszor-portfolióját tekintve erősen teljesített, részben a netbookokba szánt termékek terén is. Wilkins megállapítja, hogy a jelenlegi piaci körülmények között ez igencsak figyelemre méltó teljesítmény.

Az iSupli szerint az Intel a 2008-as eredményeit nem csupán kiterjedt, minden szegmenst lefedő portfoliójának köszönhette, hanem a gyorsan növekvő netbook-szegmensben népszerű Atom CPU-jának is...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek