Cikkek

Csökkenő bevételek a TSMC-nél

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-19 17:10:05

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójára is nehéz idők járnak, mélyponton a gyártási kapacitás kihasználtsága.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) számára nem lesz egyszerű havi bevételeit 10 milliárd tajvani dollár (298 millió amerikai dollár) felett tartani januárban. A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártóját nem csupán az hozza nehéz helyzetbe, hogy kevesebb megrendelés fut be hozzá az ügyfelektől, hanem az is hogy a kínai holdnaptár szerinti újév miatt kevesebb munkanap van a hónapban.

Piaci elemzők arra számítanak, hogy a TSMC eladásai januárban 35-40 százalékkal csökkennek, mivel ügyfeleinél óriási, 100 gyártási napra elegendő (days-of-inventory - DOI) készlet halmozódott fel a TSMC gyártotta félvezetőkből. A helyzet valószínűleg nem fog javulni, ezt jól példázzák a TSMC legfontosabb ügyfelei közül az Nvidiának és a Xilinxnek az előrejelzései. Az előbbi már jelezte, hogy 40-50 százalékos forgalom csökkenésre számít az előzetes tervekhez képest, míg az utóbbi 15-25 százalékos bevételcsökkenést vár. A TSMC gyártási kapacitásának kihasználtságát a piaci elemzők 2009 első negyedévére mindössze 40 százalékosra becslik...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek