Cikkek

CIPA: kínai befektetési központ Budapesten

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-26 11:10:05

Nálunk nyitja meg első külföldi irodáját a kínai kereskedelmi minisztérium háttérintézményeként működő befektetési ügynökség - jelentette be az ITD Hungary.

Kilián Csaba, a gazdasági tárca felügyeletével működő ITD Hungary befektetési igazgatója elmondta: az erről szóló szándéknyilatkozatot a felek múlt héten kedden írták alá. A CIPA (Chinese Investment Promotion Agency) várhatóan az év második félévében megnyíló budapesti irodájának feladata, hogy kínai befektetéseket vonzzon Magyarországra. Az ITD Hungary közlése szerint a kínai befektetésekért jelenleg erős a verseny a közép-kelet-európai régióban, de a konkurensekhez képest előnyt jelent Magyarország számára a központi földrajzi elhelyezkedés, a kelet- és nyugat-európai piacok megközelíthetősége, a közvetlen Budapest-Peking repülőjárat, valamint a képzett munkaerő. A budapesti iroda nyitását indokolja továbbá, hogy a régióban csak Magyarországon van jelen a Bank of China, valamint a környező országokhoz képest itt él a legnagyobb kínai közösség.

Magyarországon eddig mintegy 600-800 millió dollár értékben fektettek be kínai társaságok az informatika, az infokommunikációs technológiák (ICT), az elektronika, a telekommunikáció és a kutatás-fejlesztés területen. Jelenleg 5 ezer kínai cég működik Magyarországon, ebből tucatnyi jelentős nemzetközi vállalat. Az ITD Hungary közlése szerint ezzel párhuzamosan 20-30 magyar cég van jelen Kínában, melyek összesen 100-200 millió dollár értékben fektettek be az ázsiai országban. 2005 óta az ITD Hungary által Senzenben létrehozott Hi-Tech Központ is a magyar kis- és középvállalkozások kínai piacra jutását támogatja.

A magyar cégek a hazai és európai piacok beszűkülését felismerve egyre nyitottabbak a kínai export iránt, különösen igaz ez a technológia exportra, a tudásintenzív ágazatokra...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek