Cikkek

Itt a Google webböngésző!

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-02 12:10:03

A Google saját értelmezésével száll be a webböngészők háborújába. A Chrome-ot rengeteg új és izgalmas szolgáltatással tűzdelték tele, és hamarosan már ki is próbálhatjuk.

A Google-tól már megszokhattuk, hogy kitűnőek a meglévő dolgok továbbfejlesztésében. Igen, már a Gmail előtt is létezett web-alapú, ingyenes e-mail szolgáltatás, de ők elkészítették a saját értelmezésüket. Utóbbi már nem fullad bele a spambe, és sok-sok mindenben jobb, kényelmesebben használható, mint a piacra lépése előtt futó konkurensek. Igen, már a Google keresőmotor előtt is léteztek keresők, de valahogy a Google ügyesebben találja meg azt, amire szükségünk van: könnyű vele képeket keresni, és így tovább. A cég most a böngészők piacára akar betörni saját, teljesen új, nulláról felépített keresőjével. Hogy jönnek, látnak és győznek-e? Nos, hamarosan megtudhatjuk, mert a Chrome első publikus bétája már itt toporog az ajtóban.

Elnézést kell kérnünk a következő, meglehetősen marketingszagú kijelentéssorozatért, de a Google Chrome-mal kapcsolatban csupa váratlan, eddig példa nélkül álló szolgáltatást ígérnek - a meglévő, sokszor problémás webes szolgáltatások kezelését pedig úgy tűnik, hogy teljesen új alapokra helyezik. Aki részleteiben is kíváncsi rá, hogy a Google mi mindent ígér a Chorme-mal kapcsolatban, annak érdemes elolvasni ezt a nagyjából negyven oldalas képregényt - naná, hogy a Google nem valami unalmas marketinganyagot állított össze rengeteg bonyolult diával és a szakkifejezések garmadával teletűzdelve.

A nyílt forráskódú böngésző az Apple WebKit HTML motorjára épül, vagyis egy "pehelysúlyú" motorra, amely letisztult kódjáról, remek teljesítményéről és a szabványokkal való nagyfokú kompatibilitásáról ismert. A WebKit népszerűségéhez annak sokoldalúsága vezetett, és az a tapasztalat, hogy nagyon könnyen ágyazható különféle alkalmazásokba. Előszeretettel használják számos környezetben, beleértve a Google készülő, majdan a Symbiannal és a Windows Mobile-lal vetélkedő Android mobilplatformjának böngészőjét is. A WebKit mellett a Google a saját, V8 névre hallgató JavaScript virtuális gépét használja majd a Chrome-ban.

google-chrome-screenshot.jpg
Egyelőre még csak ez a kép szivárgott ki az új böngészőről. Az első nyilvános béta változatot holnapra ígérik.

A legizgalmasabb technikai fejlesztések egyike, amit a Google a Chrome-ban szándékozik meghonosítani, a párhuzamos feldolgozás. Minden, ami az egyes, a böngészőben megnyitott fülek (tab) alatt történik, izolált folyamatként fut, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy egy modern operációs rendszerben futnak a folyamatok. Ez nagy mértékben fokozza a böngésző stabilitását, mivel elszigeteli egymástól a különböző fülek alatt futó applikációkat. Így ha valamelyik lefagy, akkor nem rántja magával a teljes böngészőt, hanem csak azt az egy fület érinti - minden más fut tovább, míg a lefagyott fül bezárható. Ugyanez a párhuzamos feldolgozásra épülő tervezés csökkenti a memória fragmentálódását.

Ugyan általánosságban a teljes böngésző több memóriát igényel, mint a korábbi megoldások, de azzal, hogy bezárunk egy fület, a fül által lekötött memória teljes egészében felszabadul. Ha ez valóban így működik majd, akkor végre vége a jól ismert memóriaszivárgásnak. A párhuzamos feldolgozás technikája azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználó nyomon kövesse a különböző fülek és beépülő modulok memóriafelhasználást...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek