Cikkek

Bojkottáljuk az Opera böngészőt?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-16 12:10:05

Az Európai Bizottság antitröszt pere a Microsoft ellen heves érzelmeket váltott ki szerte az iparágban. A JCXP.net weboldal egyenesen bojkottálná az antitröszt eljárást elindító Operát.

David Taraso, a JCXP.net IT híroldal vezető szerkesztője az Opera és szoftverei bojkottjára szólít fel. A svéd cég volt az, amelynek panaszára, miszerint a Microsoft az operációs rendszerek terén elért domináns pozícióját arra próbálja felhasználni, hogy kiszorítsa a piacról a konkurens böngészőket, az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Microsoft ellen. A vizsgálatra reagálva döntött úgy a Microsoft, hogy az európai Windows 7-ben nem lesz Internet Explorer. Ez nagyon kényelmetlen, hiszen eddig a Windows XP vagy Vista felhasználói rögtön az operációs rendszer telepítése után úgy dönthettek, hogy a mellékelt Internet Explorer segítségével letöltik a szívüknek kedves böngészőt, és a továbbiakban csak azt használják.

Az európai változatú Windows 7-ben ezzel szemben nem áll majd a rendelkezésükre internetböngésző. Ennek hiányában bajosan lehet letölteni a nekik tetsző szoftvert - vagy bármit, legyen szó a rendszer friss telepítése után létfontosságú meghajtóprogramokról, kémprogram-elhárító vagy egyéb alkalmazásról. Az EU egyenesen azt javasolta a Microsoftnak, hogy helyezzen el egy olyan ablakot a Windows 7-ben, amely felsorolja az összes szóba jöhető böngészőt, hogy a felhasználók kiválaszthassák a nekik tetszőt.

Ésszerűtlen döntés?
Taraso álláspontja szerint a Microsoftnak joga van eldönteni, hogy mit mellékel a saját operációs rendszeréhez, és az EB eljárása egész egyszerűen ésszerűtlen.

- Igen, így van! Azért indítottak ellenük eljárást, mert beépítették a saját böngészőjüket a saját operációs rendszerükbe - mondta Taraso a Microsoftról. A szerkesztőnek egyébként az EU által javasolt megoldásról is megvan a véleménye. Szerinte ez az ötlet nevetséges, hiszen azt kívánja meg a Microsofttól, hogy konkurens termékeket promotáljon a Windowsban: olyan, mintha a Pepsinek egy címkét kéne ragasztania az italainak palackjára, amin az áll, hogy "Ivott Coca-Colát mostanában?"

Harc a piaci részesedésért?
- Ez abszolút semmi több, mint egy cég próbálkozása, aki nem tud legitim módon piaci részesedést szerezni. Ezért megpróbálja népszerűtlen böngészőjét felpasszírozni a Windows rendszerekre. Az Opera egyszerűen csak dühös, amiért a böngészőjük abszolút utolsó a piaci részesedés alapján. Már a mostanában piacra dobott Google Chrome és az Apple Safarijának Windowsos változata is megelőzte - áll a JCXP.net-en.

Mindeddig attól függően, hogy melyik piackutató jelentését nézzük, a Microsoft Internet Explorer az európai böngészőpiac 48-60 százalékát tudhatja magáénak, míg az Opera részesedése körülbelül 5 százalékos - az Egyesült Államokban a Microsoft részesedése még magasabb, az Operájé pedig még alacsonyabb.

A bojkotthoz csatlakozni vágyóknak Taraso PC-re és mobil eszközökre is ajánl alternatívát a felhasználóknak. Az előbbiek között természetesen ott az IE, Firefox, Chrome és a Safari is, míg az utóbbiakhoz a Skyfire, Iris, és Bolt van a listán. A dolog annyiban ironikus, hogy az eredetileg valóban a svédek indította eljáráshoz később csatlakozott a Mozilla és a Google is...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek