Cikkek

Biztonságos okostelefont kap Obama

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-22 14:10:05

Hónapok óta tartja lázban az amerikai sajtót, vajon elnökként megtarthatja-e Barack Obama szeretett BlackBerry telefonját. Most kiderült.

A saját bevallása szerint BlackBerry-függő Barack Obama elnökként sem kell, hogy felhagyjon a telefonos emailezéssel, még akkor sem, ha a technofóbiás Fehér Ház biztonsági szakértői ezt szerették volna elérni - írja a CNN online kiadása. Korábban Obamát gyakran lehetett látni a választási kampány során a mobilemail-eszközzel a kezében; egy celebrity-oldal szavazásán a második helyen végzett a leghíresebb BlackBerry-felhasználókat felvonultató listán.

A Fehér Ház korábbi lakóihoz hasonlóan azonban az új elnöknek is "technológiai cölibátust" kellett volna fogadnia a keddi elnöki esküt követően. Ezzel szemben Obama egy, a CNBC-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy csak akkor adja oda a telefont a biztonsági őröknek, ha "kiszedik a kezéből". Arra hivatkozott, hogy a mobileszköz segít majd neki abban, hogy elnökként is kapcsolata legyen a valódi világgal. A titkosszolgálatok azonban hosszú ideje gyanakvással kezelik az emaileket, mivel attól tartanak, hogy a kommunikációt ellenséges kémcsoportok hackelhetik meg, de érzékeny információ kerülhet akár egy rosszkor megnyomott küldés gomb miatt is. Az előző elnök, George W. Bush emiatt fel is hagyott az emailezéssel azt követően, hogy átvette a hatalmat, míg Bill Clinton nyolc év alatt összesen két emailt küldött el - az egyik egy tesztüzenet volt, míg a másodikat John Glenn veterán űrhajósnak küldte az 1998-as űrutazása előtt.

A szakértők attól is tartanak, hogy a BlackBerry és más hasonló mobileszközök, amelyek beépített GPS-vevőt tartalmaznak, alkalmasak lehetnek arra, hogy az elnök helyét néhány méteres pontossággal bemérjék. Szerdai sajtóhírek szerint azonban Obama továbbra is telefonálhat majd azt követően, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) elnöki használatra jóváhagyott egy 3350 dolláros mobiltelefont...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek