Cikkek

Bizalmatlanságot árasztanak a felhők?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-30 14:10:18

A Sunbelt felmérése szerint a cégek 85 százaléka nem tervezi, hogy idén felhőalapú (cloud) alkalmazást vezet be.

Az amerikai Sunbelt Software és a bostoni székhelyű ITIC kutatócég legfrissebb IT Trend felmérése szerint a néhány fős vállalkozásoktól a legnagyobb, akár több százezer felhasználóval rendelkező vállalatokig mindenki kevesebb erőforrással és kisebb IT-költségvetéssel próbálja túlélni a jelenlegi gazdasági válságot. A több mint 300 cég megkérdezésén alapuló felmérés egyik központi témája a cloud computing volt.

Számítási felhő: bizonytalan biztonság
A válaszadók 85 százaléka nem tervezi felhő-alkalmazások bevezetését a következő 12 hónapon belül. Ez az arány még az ITIC szakembereit is meglepte. A vállalatok 31 százaléka ugyan tanulmányozza a cloud alkalmazásokat, de jó részük még bizonytalan e szolgáltatásokat illetően. A válaszok mögött meghúzódó ok pedig - az ár mellett - a megoldatlan biztonság. A felmérésben résztvevők szerint a felhő-alkalmazások szolgáltatói nem tudják adekvát módon garantálni az érzékeny adatok biztonságát. Ugyancsak a vállalatok hezitálását erősíti, hogy kétséges a szolgáltatók reagálási sebessége egy esetleges kimaradás vagy nagyobb üzemszünet idejére. Ha pedig a vállalatok a bevezetés mellett döntenének, akkor legfontosabb elvárásuk a magas rendelkezésre állás mellett a távol tárolt adatok biztonsága lenne. A megkérdezettek 83 százaléka kizárólag akkor kötelezné el magát a bevezetés mellett, ha speciális garanciát kapna az üzletileg kritikus adatai biztonságára vonatkozóan. A válaszadók közel háromnegyede, mintegy 73 százaléka garantált sebességű reagálást várna el a szolgáltató ügyfélszolgálatától egy esetleges üzemszünet idejére.

Biztonság, üzemszünet: hogyan mérhető?
A felmérés arra is rámutatott, hogy az IT-szakemberek számára még mindig nehezen mérhető és számszerűsíthető a biztonság, illetve az üzemszünetek miatt kiesett órák költsége, valamint az SLA-kal kapcsolatos megfelelőség. A megkérdezettek 48 százaléka nem is méri az informatikai biztonsággal kapcsolatos teljesítményparamétereket, 51 százalékuk pedig nem tudja meghatározni a rendkívüli leállások költségét.

A cégvezetés is hibás
Meglepő adatokat hozott a kutatás egy másik témaköre is. Az ITIC arra is kíváncsi volt, hogy milyen az informatikai osztály kapcsolata a menedzsmenttel. A válaszokból az derült ki, hogy a felsővezetés inkább csak a számonkérésre koncentrál. A megkérdezettek 31 százaléka szerint a cégvezetés csak akkor foglalkozik az IT-vel, ha - például üzemszünet esetén - elégedetlenségének adhat hangot....

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek