Cikkek

Az NVIDIA x86-os CPU-n dolgozik?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-05 12:10:04

Jó ideje kering a híresztelés, hogy az NVIDIA x86-os processzor fejlesztésén dolgozik. Eddig rálegyintettünk, de most megerősítést kapott a mendemonda, méghozzá magától az NVIDIA-tól.

Az iparágban mindig keringenek olyan pletykák, amelyek többségét az ember hajlamos elereszteni a füle mellett, mert abszolút és tökéletes nonszensznek tűnnek. Aztán némelyikről bebizonyosodik, hogy mégis igaz volt - mint mondjuk a Gigabyte és az Asustek később rövid életűnek bizonyuló együttélése, vagy az AMD-ATI fúzió. Úgy tűnik, hogy ezeket a kivételeket erősíti az a leglább 2006 óta keringő híresztelés, hogy az NVIDIA x86-os CPU fejlesztésén dolgozik. A vállalat alelnöke, Mike Hara a Morgan Stanley Technológiai Konferenciáján elejtetett egy olyan megjegyzést, hogy a cég x86-os CPU-t fejlesztene ki a következő két évben, melyet a mobil szegmensbe szán.

Miért kell CPU az NVIDIA-nak?
Nos, egyre jobban látszik, hogy a lapkakészletekbe integrált grafikus processzor (IGP) szépen, lassan eltűnik, és átadja a helyét a CPU-val egy fedél alatt lakó GPU-knak. Nyilvánvaló, hogy ilyen megoldásokat csak a CPU gyártók tudnak kínálni az ügyfeleknek. A IGP-kről a SoC megoldásokra való váltás legfőbb indoka, hogy a gyártók így még kisebb méretű, még nagyobb teljesítményű mobil eszközöket tudnak kínálni, és a "mobil eszköz" már az x86-arénában sem feltétlenül csak PC-t jelent.

A növekvő grafikus teljesítmény sem öncélú azon a piacon, ahol a felhasználók már 10 hüvelyk körüli kijelzőn is HD-minőségű filmeket akarnak nézni. Az IGP-k értékesítése az NVIDIA óriási és nagyon sikeres üzletága, a cég egész egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy lemondjon róla - főleg akkor, amikor az Intel a közeljövőben előrukkol azokkal az x86-os mobilprocesszorokkal, amelyekbe integrálták a GPU-kat.

nvidiacpu.jpg

Lépést tud tartani az NVIDIA?
Az NVIDIA a TSMC régi ügyfele, az tehát biztos, hogy a gyártástechnológia a rendelkezésére áll majd a cégnek. Az is vitán felül áll, hogy az NVIDIA képes olyan GPU-t készíteni, ami nemcsak konkurálhat az Intel jövőben megjelenő integrált megoldásaival, hanem le is pipálhatja azokat.

Hogy az NVIDIA megbirkózik-e a saját x86-os termék fejlesztésével? Egyfelől persze, miért ne, a GPU-k sem kevésbé komplex lapkák, mint egy x86-os CPU. Azonban közel sem biztos, hogy az NVIDIA-nak megéri-e a semmiből új CPU-t konstruálni, ahelyett, hogy licencelné egy kevésbé sikeres gyártó megoldását, és azt a saját igényeihez szabná vagy szabatná.

Egy fontos dolgot látnunk kell: a SoC x86-os megoldások sokkal inkább a zsebre vágható eszközök piacáról szólnak, mint a noteszgépekéről. Nem a Centrino vagy Core 2 sorozat teljesítményével versenyző eszközről beszélünk, mert az már az Intel Atom CPU-k kalibere.

Az Intelnek jót tenne a konkurencia
Nyilvánvalóan egy x86-os CPU megalkotásához licencelni kell az Inteltől a technológiát, és szinte biztos, hogy az Intel nem gördítene akadályokat a dolog útjába...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek