Cikkek

Az NVIDIA kiszáll az alaplapi chipset üzletből?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-05 13:55:16

A napokban felreppent a hír, hogy az NVIDIA fontolgatja: kiszáll az alaplapi lapkakészlet üzletből. A cég cáfol, mások rácáfolnak a cáfolatra.

Az egészről a tajvani komponensgyártók tehetnek, akik az iparágban terjengő pletykák 99 százalékát állítják elő. A szintén tajvani illetőségű DigiTimes reppentette fel még múlt pénteken azt a hírt is, hogy az NVIDIA úgy döntött: bedobja a törülközőt, és kiszáll az alaplapi lapkakészlet üzletből. Az NVIDIA hétfőn máris hivatalos cáfolatot közölt, miszerint a hír teljesen alaptalan. A magunk részéről hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a cég nem fog kiszállni ebből az üzletből - az NVIDIA chipset üzletága mind AMD, mind Intel platformokon erősebb, mint valaha. A Mercury Research piaci felmérése szerint az előbbi platformon az utolsó negyedévben 60 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak a vállalat.

Mi lehet akkor a híresztelés alapja? Tudjuk, hogy az Intel platformon legnépszerűbb lapkakészletek, az Intel saját termékei pont az ellenlábas AMD - ATI termékeinek összekapcsolását, a CrossFire X-et támogatják, az NVIDIA hasonló megoldását, az SLI-t pedig nem. Azzal, hogy az Intel az AMD technológiáját támogatja a jelenleg hozzáférhető, illetve az egészen közeljövőre várható Intel X58 lapkakészletében is - mely a cég legújabb üdvöskéjét, a Nehalem CPU-t is támogatja majd - teljesen kizárta az NVIDIÁ-t a csúcskategóriás grafikus megoldások piacáról.

Az NVIDIA elkészítette a gyógyszert erre a problémára, az nForce 200 chip képében. Ez gyakorlatilag olyan vezérlő, amely megoldja az illesztés problémáját az Intel alaplapjain. Csakhogy az alaplapgyártók - fogalmazzunk így - elég langyos fogadtatásban részesítették az újdonságot, hiszen nem sok minden szól amellett, hogy plusz költséget és tervezési feladatokat generáljanak maguknak a chipek elhelyezésével az alaplapokon. Sokkal egyszerűbb és gazdaságosabb ATI grafikus vezérlőket eladni az Intel chipsetes alaplapokhoz.

Ha az NVIDIA kiszállna az alaplapi chipsetek üzletágból, akkor egy golyóval kétszer lőné lábon magát, hiszen teljesen kiszorulna a csúcskategóriás grafikus vezérlők piacáról, hiszen egyáltalán nem maradna olyan lapkakészlet, amely képes több NVIDIA GPU-t fogadni.

nvidia_dawn.jpgAz NVIDIA renderelt kabalatündérkéje, Dawn. Nem tűnik túl boldognak...

Mint minden jó detektívtörténetben, itt következik egy jókora csavar, ráadásul pont a végkifejlet előtt: a legfrissebb pletykák szerint nem elég, hogy az Intel nem támogatja az X58-ban az SLI-t, de állítólag nem licencelte a technológiát a Nehalem támogatásához szükséges alaplapi chipsetek elkészítéséhez...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek