Cikkek

Az Intel szerint emberi jogokat sért az EU

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-23 11:10:03

Nem meglepő, hogy az Intel fellebbez az Európai Bizottság 1,06 milliárd eurós büntetése ellen, de a fellebbezés alapja meglehetősen szokatlan.

Az Intel hivatalosan is fellebbezett az Európai Bizottság által még májusban kiszabott, 1,06 milliárd eurós büntetés ellen. A fellebbezés alapja némiképp szokatlan: az Intel szerint az EU megsérti a cég emberi jogait azzal, hogy ilyen óriási büntetést ró a vállalatra.

Jogi csűrcsavar
Az Egyesült Államokkal ellentétben, ahol az igazságügyi minisztérium indít eljárást egy-egy cég tevékenysége iránt, az Európai Bizottságnak az üzleti verseny tisztaságával foglalkozó testület nyomoz, ami aztán közzé is teszi a nyomozás eredményét. Ez gyakran eredményez nagyon magas kiszabott büntetéseket, mint az például a Microsoft esetében is történt.

Az Intel fellebbezésének lényege, hogy a cég szerint sokmillió eurós büntetéseket csak büntető törvényszék szabhat ki, egy adminisztratív jellegű eljárást végző testület nem hozhat ilyen döntést. A Wall Street Journalnak nyilatkozó jogi szakértő szerint van rá esély, hogy az Intel kifogása megállja a helyét, mivel nincs kétség afelől, hogy a szóban forgó antitröszt-eljárás büntető jellegű, és a kirótt összeg nagysága is a büntetést, illetve az elrettentést célozza.

Bár az Intel nem hozott nyilvánosságra pontos részleteket a fellebbezéssel kapcsolatban, a vállalat szóvivője igazolta, hogy fellebbeztek az Európai Bizottságnál...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek