Cikkek

Az Intel fenyegeti az AMD-t

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-18 11:10:04

Már az AMD átalakulásának bejelentésekor jelezte az Intel, hogy aggályosnak találja az x86-licencelését az új felállásban. Szemlátomást nem sikerült megegyezni, a két cég egymásnak feszül.

Még az Intellel folytatott jogi csatározás alkalmával jegyezte meg egyszer Richard Brown, a VIA marketingért felelős alelnöke némileg szomorkásan, hogy "az IT legdinamikusabban fejlődő ágazata a jogi". Ahogy a dolgok állnak, ezt a mondatot Brown törvényeként is felvéshetjük az IT-panteon falára, és megjegyezhetjük, mint az iparágra jellemző alapigazságot, ami valószínűleg még Moore törvényét is túléli majd. A PC-piacon egyeduralkodónak tekinthető két cég, az Intel és az AMD ismét egymásra támad a bíróságon.

Az Intel támadásban
Már akkor, amikor tavaly az AMD először beszélt átalakulási terveiről, az Intel jelezte, hogy álláspontja szerint az AMD-nek nincs joga arra, hogy továbbadja a két cég között fennálló, keresztlicenc-megállapodások keretében birtokolt x86-licenceket. Az AMD és az Intel számos alkalommal újratárgyalta az eredeti megállapodást - legutoljára 2001-ben, amikor az AMD beleegyezett, hogy jogdíjat fizessen az Intelnek az x86 architektúrára épülő chipek gyártása kapcsán. Így nem tűnik életszerűnek, hogy az AMD-nél úgy fektették le az új felállásra vonatkozó terveket, hogy nem gondoltak volna az Intellel fennálló licencek kérdésére. Az Intel így most hivatalosan figyelmeztette az AMD-t, hogy megsértette a 2001-es megállapodást, mert az Intel álláspontja szerint, az AMD-ről leválasztott, a CPU-k gyártását is végző cég, a Globalfoundries nem tekinthető az AMD leányvállalatának. Az Intel úgy tekinti, hogy az AMD egy harmadik cégnek akarja átadni az x86-licenceket. Az Intel már többször kérte az AMD-t, hogy hozzák nyilvánosságra a köztük és a Globalfoundriest többek között birtokló ATIC közötti megállapodást - és ezzel öntsenek tiszta vizet a pohárba mindenki számára -, de ezt az AMD visszautasította. Az Intel nem ajtóstul rohan a házba, hiszen már a kezdetek-kezdetén kifejezte aggodalmát az ügylet kapcsán, de szemlátomást nem sikerült megegyezniük. Az Intel most arra figyelmeztette az AMD-t, hogy 60 napon belül elveszíti az x86-os CPU-k gyártásának jogát, ami azt jelentené, hogy a cég lehúzhatja a rolót.

Az AMD-t megölnötök nem kell félnetek jó lesz
Az AMD szerint természetesen az Intel alaptalanul vádolja őket és "viszontcsapásként" a saját szellemi tulajdona használati jogainak megvonásával fenyegeti a céget. A két cég között tulajdonképpen azon megy a vita, hogy az AMD átalakulásával létrejött csak a gyártással foglalkozó cég az AMD leányvállalatának tekinthető, vagy sem. Nyilvánvalóan az Intel szerint nem, az AMD szerint pedig igen. Mi több, az Intel szerint az AMD a licencszerződésben a leányvállalatot definiáló egyik feltétlenek sem tesz eleget, így az ügyben az a záradék is felszínre került, mely megszabja, hogy az AMD processzorainak mekkora részét állíthatja elő külsős gyártó...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek