Cikkek

Az Intel Core i7-ben is hibás a TLB

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-02 11:10:06

Az Intel legújabb processzorának memóriacím-fordítási tárával is probléma akadt. A TLB-ként ismert egység hibája tépázta meg annak idején az AMD Phenom hírnevét is.

Az Intel novemberben kiadott, a Core i7 processzorcsalád specifikáció-frissítéséről szóló hibajegyzékében egy, a TLB-vel kapcsolatos probléma is szerepel. A hárombetűs rövidítés a "translation lookaside buffer", azaz memóriacím-fordítási tárat takarja. A három betű hallatán - főleg, ha együtt szerepelnek a hiba vagy bug szócskával - a szakma felkapja a fejét, mert rögtön az AMD 65 nanométeres csíkszélességű technológiájával készült K10-es architektúrájának TLB-hibája jut mindenkinek az eszébe.

Az AMD tavaly novemberben piacra dobott Phenom processzorainak TLB-hibája komolyan visszavetette az AMD értékesítéseit. A kezdeti darabok hibáját kikerülő BIOS-frissítések, melyek gyakorlatilag kikapcsolták ezt az egységet, jó tíz százalékkal fogták vissza a processzorok teljesítményét. A cég csak a processzor sokkal későbbi, 2008 márciusi kiadásában javította ki a hibát. Nagyon is vitatható, hogy az AMD K10 architektúrájának TLB-hibája mennyire volt jelentős. A cég mindig is úgy nyilatkozott a bugról, hogy csak ritkán okozhat rendszerleállást. Sokak szerint a sajtó és a felhasználók nagyították fel a problémát, és ez tépázta meg az architektúra hírnevét.

Lehetséges, hogy a történelem most megismétli önmagát. A már említett specifikáció-frissítés - ami PDF-formátumban innen tölthető le - harminchetedik oldalán úgy fogalmaz, hogy "ritka alkalmakkor a nem megfelelő TLB-érvénytelenítés a rendszer megjósolhatatlan viselkedéséhez vezethet, mint például a rendszer leakadása vagy a hibás adatok. Az operációs rendszerek fejlesztőinek figyelembe kell venniük ezt a dokumentációt, amikor a TLB-érvénytelenítési algoritmusokat fejlesztik. Az érintett processzorokhoz az Intel kiadott egy javasolt (BIOS)frissítést, amit a számítógép és BIOS-gyártók beépíthetnek a rendszereikbe, hogy megoldják a problémát...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek