Cikkek

Az Intel 884 millió dollárért vesz szoftvercéget

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-05 13:10:04

A beágyazott operációs rendszereket, fejlesztői eszközöket és köztesszoftvereket készítő Wind River tulajdonosaként az Intel új piacokra akar betörni.

Az Intel csütörtökön jelentette be, hogy 884 millió dollár készpénzért (körülbelül 180 milliárd forintért) felvásárolja a kaliforniai Wind Rivert. A nálunk viszonylag ismeretlen vállalat a maga 1600 dolgozójával és 360 millió dolláros éves bevételével egyike a világ vezető beágyazott Linux szoftvergyártóinak. Legfontosabb termékei a VxWorks, egy valós idejű beágyazott operációs rendszer, valamint a Wind River Linux. Technológiáit olyan partnerek alkalmazzák, mint a Apple, a HP, a Boeing, a Motorola, a NASA vagy a Mitsubishi, szolgáltatásait pedig a Philips, a Siemens, a Nortel vagy a Samsung is igénybe veszi.

Az akvizícióval az Intel a beágyazott rendszerek és a mobileszközök területére törne be processzoraival, kimerészkedve hagyományos PC- és szerverpiaci fellegvárából. Az ARM chipek ellen például olyan Atom processzort küldhetne harcba, amely megfelelő szoftveres támogatással is rendelkezik, és egyes vélemények szerint akár az Apple is elkezdhet aggódni az end-to-end (végponttól végpontig) szoftverplatformmal támogatott Atom miatt. Igaz, mások szerint a beágyazott rendszerek és a mobileszközök piacára érkező Intel ezúttal sokkal komolyabb ellenállásba ütközik majd, mint néhány éve az AMD-vel szemben, és legalábbis érdekes mérkőzésre számíthatunk...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek