Cikkek

Az informatika kiesett a politika látóteréből

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-19 13:10:05

Az IVSZ szerint az informatika többé nem kormányzati prioritás. Kezdetnek az is megoldás lenne, ha a pártok bevennék az informatikát a választási programjukba.

A kormányzati politikában utoljára a Kóka János által vezetett gazdasági minisztériumban volt szó az informatikáról, azóta semmilyen szinten nem foglalkoznak a szektorral. Nincs költségvetési támogatás informatikai célú kutatás-fejlesztésre, és három éve leálltak az állami technológiai beruházások is - mondta Keresztesi János, az IVSZ elnöke sajtóbeszélgetésen. Informatikai fejlesztésekre irányuló projektek egyébként vannak, de ezek nagyon szétaprózottak; kormányszintű koordináció, egyfajta egyirányba mutatásra lenne szükség ahhoz, hogy ezek hatékonyan segítsék a hazai technológiai ipart.

A jelenlegi piaci folyamatokról Keresztesi János elmondta: a tavalyi év elejéhez képest 30 százalékkal csökkent a kereslet notebookok és asztali számítógépek iránt, viszont úgy tűnik, hogy a csökkenés megállt, a piac stagnál. A vállalatok egyébként csak nagyon rövid távú és biztos megtérüléssel járó projekteket indítanak el, minden mást szüneteltetnek vagy teljesen leállítanak. Nagy a várakozás a nagyobb projektek iránt, de ilyenekre egyelőre semmi jel nem mutat.

Aggasztó, hogy a politikai szereplők láthatóan nincsenek tisztában az informatikai szektor fontosságával, azzal, hogy az informatikai beruházások növelése a gazdaság egészét javítaná...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek