Cikkek

Az IBM és a Sun az álompár?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-19 13:10:05

A bennfentesek egyetértenek benne, hogy az IBM és a Sun Microsystems egyesülése mind a cégeknek, mind a befektetőknek jót tenne. Vannak azonban, akik szerint az elképzelés megbukik a trösztellenes szabályozáson.

Egyelőre csak szóbeszéd, de a tegnap szárnyra kapott híresztelés máris spekulációk sokaságát indította el. Az elemzők szerint nagyon fontos alapvetés, hogy az IBM-nek jobban kell tálalnia és eladnia a Sun IT-infrastruktúra termékeit, mint ahogy azt a Sun teszi - és az IBM képes is erre. Egyértelmű, hogy az IBM-Sun egyesülés nem csak tárolási megoldásokról, szerverekről, cloud computingról, vagy egy másik, kizárólagos IT-területről szólna. A két gigász túlságosan kiterjedt ahhoz, hogy lehetséges házasságuk egyetlen technológiáról szóljon, inkább a fentiek összességének értékesítéséről és marketingjéről van szó.

Érdekházasság
Ami a technológiát illeti: a Sunnak remek termékei vannak. Ilyen a MySQL adatbázis - amivel megvetette a lábát a nyílt forráskódú közösségben -, az ultragyors ZFS (Zettabyte File System) az adattároláshoz, a hatalmas Java franchise, a StorageTek lemezes és szalagos adattárolók, a nagy teljesítményű szerverek, az ígéretes szilárdtest-meghajtók és felhő (cloud) adattárolási szoftverek. Természetesen az IBM-nek is számos kitűnő technológiája van, de emellett egyértelműen fölényben van a marketing, az értékesítés és a szolgáltatások területén.

A Sun már hosszú-hosszú ideje híján van néhány igen fontos üzleti elemnek. Az IBM Global Services ezel szemben olajozott gépezet, ami köröket ver a Sun services groupra, és nagyjából minden konkurensre. Ami úgy általában a termékeket illeti, a két cégnek éppúgy vannak remekül összeilleszthető megoldásai, mint ahogy átfedései is. Nem is kérdés, hogy az egyesített IBM-Sun félelmetes konkurens lenne minden más számítástechnikai rendszereket kínáló cégnek.

A befektetőknek tetszik
Üzleti szempontból egy ilyen megállapodás lehetősége még a korai fázisban is ígéretesnek tűnik. Mindkét cég befektetői izgatottan fogadták a hírt. A Sun részvényeinek árfolyama március 18-án 80 százalékkal 9 dollárra emelkedett, és fogadni mernénk rá, hogy tovább is emelkednek, amint a cégek közti tárgyalás intenzívebbé válik. Az IBM részvények ára egy picit csökkent, de így is 91 dolláron áll.

Az IBM jobb Sun lenne?
Az elemzők szerint az IBM-nek jobban menne a Sun termékek értékesítése - a vállalat hatékonyabban árulja a Linuxhoz és egyéb nyílt forráskódú technológiákhoz kapcsolódó szolgáltatásokat. Nagyon valószínű, hogy sokkal jobb több pénzt tudnának csinálni a Javából vagy az OpenOffice.org-ból. A Cisco szerverpiaci debütálására is ütőképes választ tudna adni egy IBM-Sun páros, bár többen is felhívják rá a figyelmet, hogy az IBM valódi célpontja nem a Cisco, hanem a HP. Az IBM kombinálhatná a Sun VDI (Virtual Desktop Infrastructure) technológiát a saját erősségeivel, mint amilyenek a szerverek, az adattárolás és a professzionális szolgáltatások...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek