Cikkek

Az IBM a Sun felvásárlásáról tárgyal

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-18 10:10:04

Órákkal a Cisco szerverpiaci belépéséről szóló hírek után a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az IBM tárgyalásokat folytat a Sun megvásárlásáról.

Alighogy egy szereplővel bővült a szerverek piaca, máris megszellőztették az IBM-Sun egyezkedést egy esetleges felvásárlásról. A két cég sok területen hasonló portfolióval bír. Olyan vállalati rendszereket szállítanak, amelyek nem függnek a Windowstól, ráadásul kevéssé érzékenyek arra, hogy Intel vagy AMD processzor dolgozik a szerver mélyén. Mind az IBM, mind a Sun támogatja a nyílt forráskódú technológiákat.

Az értesülést maga a Wall Street Journal (WSJ) is óvatossággal kezeli. Figyelmeztetnek rá, hogy távolról sincs aláírva a szerződés, és az is könnyen elképzelhető, hogy eredmény nélkül zárulnak a tárgyalások. Nem erősíti, avagy cáfolja mindezt az sem, hogy az IBM szóvivője, Ian Colley nem kívánta kommentálni a hírt, míg sunos kollégája teljes hallgatásba burkolózott. Ez nem meglepő, ilyen üzletek közben mindkét fél igyekszik teljes titokban kezelni az ügyet.

Ugyanakkor az amerikai gazdasági lap meglehetősen pontos részleteket közölt a formálódó alkuról, amelyet akár még ezen a héten tető alá hozhat a két fél. Szavahihető források szerint az IBM 6,5 millárd amerikai dollárt hajlandó a Sunért fizetni, ami a keddi záró részvényárfolyam alapján nagyjából százszázalékos felárnak felel meg. Van miből: egy hónapja adtunk hírt arról, hogy az IBM hatalmas készpénzállomány felett rendelkezik.

A két számítástechnikai óriás eltérő utat járt be. Az IBM, a piac legnagyobb hagyományokkal rendelkező vállalata (elődje a Tabulating Machine Company 1896-ban alakult), fokozatosan vált az informatikai szektor meghatározó szereplőjévé. A Sun ehhez képest kölyökkorban van. 1982-ben alakította három Stanford Egyetemen végzett diák a Szilícium-völgyben...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek