Cikkek

Az európai Windows 7-ben nem lesz Internet Explorer

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-12 11:10:05

A Microsoft az Európai Bizottság trösztellenes vizsgálatára reagálva úgy döntött, hogy Európában az Internet Explorer 8 nélkül fogja forgalomba hozni a Windows 7-et.

A Microsoft bejelentette, hogy a Vista utódjának egy speciális változatát, a Windows 7 E-t fogja forgalmazni az öreg kontinensen - Internet Explorer 8 nélkül. A böngésző nélküli verzió válasz az Európai Bizottság antitröszt-vizsgálatra. Az EB szerint a redmondi cég visszaél az operációs rendszerek piacán szerzett domináns pozíciójával, amikor a Windowsok szerves részévé teszi a cég saját internetböngészőjét, az Internet Explorert. A Windows 7 E az EU tagállamain kívül Svájcban és Horvátországban kerül forgalomba.

Nem az első megnyirbált Windows
A Windows 7 E a korábbi, megkurtított Windowsokat idézi, jelesül a Media Player nélküli Windows XP N-t és a Windows Vista N-t, melyeket a Microsoft szintén csak Európában forgalmazott, ugyancsak az EB antitröszt-vizsgálata kapcsán. Az Európai Bizottság döntései közel sem biztos, hogy találkoznak a piaci igényekkel, amit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a két N változat kifejezetten sikertelen volt. A dobozos operációs rendszerekből a felhasználók a teljes változatokat vásárolták meg, az OEM-ek pedig szintén a teljes Windowsokat telepítették előre a gépeikre.

A helyzet most annyiban más: a Microsoft bejelentette, hogy Európában egyáltalán nem lesz Internet Explorert tartalmazó, önálló termékként megvásárolható Windows 7. A hardverrel vásárolt, előre telepített operációs rendszerek esetében azonban ennél árnyaltabb a helyzet.

Csiki-csuki
A Microsoft eredetileg azt tervezte, hogy az Internet Explorer 8 - és mellette számos egyéb összetevő is, például a Media Player, a Media Center, a DVD Maker vagy a Windows Search - letiltható és eltávolítható lesz a Windows 7-ben a telepítés után. (A mindenki által letölthető és kipróbálható RC változatban is van erre lehetőség, míg a bétákban nem volt.) Ez változatlanul így fog működni, azzal a különbséggel, hogy az európai dobozos változatok nem telepítik az Internet Explorert - bár annak természetesen semmi akadálya, hogy a felhasználó az IE-t válassza, és az operációs rendszer telepítése után a Microsoft böngészőjét is feltelepítse.

Az OEM-ek eldönthetik, hogy az általuk értékesített gépekre előre telepített Windows 7-ben benne hagyják az Internet Explorert, esetleg kihagyják, és más böngészővel szállítják az operációs rendszert, vagy akár több böngészőt is szállítanak vele...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek