Cikkek

Az EU szerdán elmarasztalhatja az Intelt

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-11 12:10:05

A Reuters értesülései szerint az EU még a héten nyilvánosságra hozza ítéletét a régóta húzódó trösztellenes vizsgálattal kapcsolatban. A források a rekordösszegű büntetést sem zárják ki.

A Reuters hírügynökség bennfentes forrásokra hivatkozva közölte, hogy az Európai Bizottság a héten nyilvánosságra hozza elmarasztaló ítéletét az Intellel szemben, mivel az késleltette legfőbb riválisa, az AMD termékeit tartalmazó eszközök piacra dobását. Az EB szerdán ül össze, hogy ítéletet hirdessen a világ legnagyobb chipgyártójának ügyében, felszólítsa üzleti gyakorlatának megváltoztatására, és akár büntetést szabjon ki rá. A forrás nem szól a büntetés nagyságáról, de eddig a legnagyobb tétel, amit egy összegben az EB a piaci fölénnyel való visszaélés miatt kiszabott, 497 millió euró volt. A 2004 februárjában kirótt büntetés is IT céggel kapcsolatos, akkor a Microsoftot marasztalta el a Bizottság; a vállalat egyébként összesen majdnem 1,7 milliárd eurós büntetést kapott, mert nem tett eleget az eredeti határozatba foglalt kötelezettségeinek.

A második esetben - a Bizottság szerint - az Intel fizetett a PC gyártóknak, hogy késleltessék, vagy teljes egészében töröljék az AMD processzorain alapuló termékeik piacra dobását. A forrás szerint az EB úgy minősíti a kifizetést, mint a piaci verseny nyílt korlátozását.

Az EB szerint a szabályok áthágására az elmúlt nyolc év folyamán került sor. Az első fajta kihágásnál az Intel meghatározta, hogy az adott gyártó termékeinek hány százalékában kell, hogy a cég CPU-it használja. Például az NEC-vel abban állapodtak meg, hogy az csak asztali- és noteszgépeinek mindössze 20 százalékában használhat AMD processzorokat. A többi partner esetében más megállapodások születtek, így az EB szerint a Lenovo és a Dell noteszgépeibe is csak Intel processzorok kerülhettek, míg a HP üzleti célú asztali gépeinek 95 százalékába szerelte a processzorgyártó termékeit...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek