Cikkek

Az EU az Oracle-Sun házasság ügyében vizsgálódik

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-08-04 11:10:04

Az Európai Bizottság szeptember harmadik napjára meghallgatást tűzött ki a multinacionális vállalatok egyesülésével kapcsolatban. Az EB-nek ismét trösztellenes aggodalmai vannak.

A Sun Microsystems részvényesei még július 16-án áldásukat adták az Oracle 7,4 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatára, a cég igazgatótanácsa pedig néhány héttel korábban tette ugyanezt. Az Európai Bizottság azonban augusztus 3-án bejelentette, hogy antitröszt vizsgálatot indít az ügyben. Egy hónappal később, szeptember 3-án a két cég képviselőinak meghallgatáson kell megjelenniük. Ha ekkor – vagy röviddel utána – az EB nem adja áldását az egyesülésre, akkor az valószínűleg teljes körű vizsgálathoz vezet.

Az Oracle alapítója és első embere, Larry Ellison már nyilvánvalóvá tette korábbi nyilatkozataiban, hogy az akvizíciót olyan gyorsan szeretné lebonyolítani, amilyen gyorsan csak lehetséges, így nagy valószínűséggel nem örül különösebben annak, hogy a vizsgálat akár négy hónapot is igénybe vehet. Abban mindkét céget törvények akadályozzák, hogy az egyesülés lezárásáig hivatalosan kommentálják az ügyletet.

Az EU aggódik
Az Európai Bizottság aggodalmai két fő területre koncentrálódnak: egyrészt a Sun Java szoftver franchise-ára, másrészt a párhuzamos, üzleti adatbázis piacra. Az Oracle a PeopleSoft és a Siebel közelmúltban történt felvásárlásával az üzleti, párhuzamos adatbázis piac majdnem felét megszerezte. A második helyen álló IBM a DB2-vel 22 százalék körüli piaci részesedést tudhat magáénak. A dobogó harmadik foka a Microsofté az SQL Serverrel, amivel körülbelül 19 százalékos részesedést birtokol. A Sun nyílt forráskódú MySQL-je, a Sybase és a Teradata a piac maradékát, körülbelül 9 százalékát fedi le, az Oracle a Sun akvizíciójával így a piac több mint felét kontrollálná.

Az amerikaiak még vizsgálódnak
Az ügylet jelenleg az Egyesült Államok igazságügy minisztériuma előtt van, és június 23-án harminc nappal meghosszabbították a vizsgálatot. Az amerikaiakat jobban aggasztják a Sun Java hálózatos kódbázisának licencelésével kapcsolatos kérdések. A Javat a világ mobileszközeinek, notesz- és asztali gépeinek, illetve adatközpontjainak több mint 90 százaléka használja; virtuálisan az Oracle összes üzleti middleware-je használja a Javát a működéséhez....

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek