Cikkek

Autópálya autók nélkül

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-22 14:10:04

Cégbeszámolók elektronikus leadása, Windows 7 és szélessávú hozzáférés - a hét eseményeit ezúttal Kmetty József, Teasdale Harold és Vahl Tamás kommentálta.

1. Elektronikusan kell leadni a cégek beszámolóit

A cégek számviteli törvény szerinti beszámolóit május 1-től a kormányzati portálon keresztül, elektronikusan kell leadni a céginformációs szolgálatnak.

Kmetty József, vezérigazgató, KÜRT Zrt.:

Időszerű volt megoldani, hogy a társaságok elektronikusan adhassák le beszámolóikat. A megoldás elvárt jótékony hatásairól talán nem érdemes sok szót ejteni: a korábbi papíralapú rendszerhez képest gyorsabb, gazdaságosabb, átláthatóbb és még sorolhatnánk a pozitív jelzőket, amivel egy körültekintően megtervezett, jól működő, biztonságosan kialakított és üzemeltett megoldás jellemezhető. Az érintett gazdasági szakemberek, könyvelők és könyvvizsgálók mégis komoly aggályokkal fogadták az elektronikus rendszerre való átállást. Hogy félelmeik beigazolódnak-e, majd az idő megmondja, hisz az éles üzem csak most kezdődik. Tény ugyanakkor, hogy a fentihez hasonló rendszerek megtervezése, kialakítása és üzemeltetése komplex mutatvány, és valljuk be, láttunk már sántikáló orvosi lovat e téren.

A kocka el van vetve, a siker azon múlik, sikerült-e megfelelően meghatározni a rendszertől elvárt funkcionalitást, majd tisztán és világosan lefordítani azt felhasználói felületekre, ahol egyszerűen és gyorsan adminisztrálhatnak az érintett pénzügyesek. A másik fontos kérdés, hogy sikerült-e a megfelelő infrastruktúrát betenni a rendszer alá, azt, amelyen zökkenőmentesen gurul az adminisztráció, bármekkora legyen is a felhasználói roham közvetlenül a beszámolási határidő előtt. Megfelelő-e a rendszer biztonsági szintje? Szabályozottan működik-e? Milyen gyorsan tud reagálni a támogató csapat hibabejelentés esetén? És vajon milyen gyorsan tudnak a felhasználók eligazodni a rendszerben? Hozzájutnak-e elegendő és megfelelő színvonalú segítséghez, ha bármi kérdésük, kétségük akad a használat közben? Bizakodva várjuk a válaszokat a fenti kérdésekre.



2. IVSZ: elnökségi szintre került a széles sáv

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége kiemelt szerepet szán a szélessávú penetráció növelésének, ami a szervezet elnökségében dedikált képviseletet kapott.

Vahl Tamás, ügyvezető igazgató, Nav N Go Kft.:

Egyetértek Bóna Ákossal, valóban fontos a korszerű tartalmak fejlesztése és a szélessávú internet adta lehetőségek széles körű kiaknázása, ám úgy látom, erről már évek óta beszélünk, de semmi komoly előrelépés nem történt. Érdemes a másik oldalról is megvizsgálni a dolgot: lesz-e aki tudja majd optimálisan használni a felkínált adottságokat? Hasonló ez, mint a "PC-t mindenkinek!" program, ahol szintén csak az eszközön volt a hangsúly, de hogy ki, mire tudja alkalmazni a számítógépet, az már nem volt érdekes. Kicsit olyan ez, mintha autópályát építenénk, de nincs autónk, az út nem vezet sehova, az áruszállítás nem valósul meg... Így pedig nem sok értelme van. Épp ezért szerintem csak teljes rendszerben szabad gondolkodni, és az, hogy ennek egy részeleme jó ütemben halad, semmit nem jelent a teljes cél (ha lenne ilyen) megvalósítása szempontjából...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek