Cikkek

Az Év informatikai oktatója 2008

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-17 17:10:04

A díjazottak: Szendrői Etelka főiskolai docens, dr. Takács György egyetemi docens és Bátfai Norbert egyetemi tanársegéd.

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) idén is pályázatot írt ki a magyarországi felsőfokú oktatási intézményekben rendszeresített informatikus képzésben oktató főállású tanárok részére. A pályázatot 2002 óta évente írják ki, értékelése az előző oktatási évet követően, ősszel történik meg. A pályázat kiírását, a beérkezett anyagok értékelését és a díjak odaítélésére vonatkozó előterjesztést a VISZ egy szakértőkből és szakújságírókból álló bizottság segítségével készítette el. A döntést - ennek figyelembe vételével - a VISZ elnöksége hozta meg; a hagyományoknak megfelelően idén is három oktatót díjaztak.

Az Év informatikai oktatója 2008 díj kitüntetettjei: Szendrői Etelka, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszékének főiskolai docense; dr. Takács György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának egyetemi docense és Bátfai Norbert, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Információtechnológiai Tanszékének egyetemi tanársegéde. A díjakat Takács Tibor, a VISZ elnöke adta át.

visz_01.jpg

Szendrői Etelka
A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszékének főiskolai docense. Tanulmányait a Veszprémi Vegyipari Egyetem vegyipari rendszermérnöki szakát végezte el okleveles vegyészmérnökként, majd az ELTE TTK-t számítástudományi szakinformatikusként. 2001-2004 között a PTE Közgazdaságtudományi Karán MBA szakirányú menedzseri képesítést szerzett, és jelenleg a PTE Közgazdaságtudományi Karának Gazdálkodástani doktori iskolájában dolgozik PhD dolgozatán.

Vegyészmérnöki tanulmányait követően egy évig a pécsi Zsolnay-gyárban dolgozott. Ezt követően az akkor még önálló Pollack Mihály Műszaki Főiskola Matematikai és Számítástechnikai Intézetében helyezkedett el, ahol programfejlesztőként és óraadó tanárként kezdett el dolgozni. A főiskola átszervezését követően főállású tanárként helyezkedett el.

A kar vezetése az oktatásszervezés és a hallgatókkal való gondos foglalkozás terén kifejtett tevékenysége elismeréseként javasolta a VISZ díjra Szendrői Etelkát. Szendrői Etelka részt vett az új BSc képzés Programozás II és a Szoftvertechnológia tantárgy tematikájának elkészítésében. A következő szabadon választható tantárgyak témakörének kidolgozója és oktatója: Fejlesztés .NET környezetben C# nyelven, MS SQL rendszergazda ismeretek, IBM DB2 adatbázis-kezelő ismeretek, Windows 2003 rendszergazda ismeretek.
A főiskolai képzésben az Információs rendszerek fejlesztése c. tantárgy tantárgyfelelőse, a gyakorlatok teljes anyagát, mely a Magic eDeveloper alkalmazásfejlesztő eszközzel történő fejlesztést mutatja be.Rendszeresen támogatja a szakdolgozat elkészítésében a hallgatókat. Rendszeresen foglalkozik TDK munkák irányításával.

Öt éve Microsoft kapcsolattartó tanárként is tevékenykedik. Munkájának eredményeként MSDNAA programban vesznek részt, valamint Microsoft IT Academy címmel rendelkeznek. Részt vesz az IBM Scholarship programjában is regisztrált oktatóként. Az első IBM 48 órás Programozói Bajnokságot Pécsett rendezték meg 2003-ban, Szendrői Etelka szervezésében. 2005-ben az IBM 48 órás Programozási Bajnokság zsűrijének munkájában vett részt. Emllett folyamatos kapcsolatot tart a Magic (Onyx) Magyarországgal. Kapcsolatának köszönhetően mai csúcs technológiát, a Magic szoftvereit, lehet oktatni a hallgatóknak az Információs rendszerek fejlesztése és a Szoftvertechnológia, majd a hamarosan induló Vállalati információs rendszerek tantárgy keretében.

Dr. Takács György
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának egyetemi docense. 1949. február 26-án született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnökként végzett Híradástechnika szakon, 1972-ben. A Műszaki Tudomány Kandidátusa minősítést 1991-ben nyerte el. 1993-ban a Delfti Műszaki Egyetemen Master of Business Telecommunication diplomát kapott.

1972-1995 között a Posta Kísérleti Intézetben és jogutódainál dolgozott. Végigjárta a kutatói pálya szinte teljes ívét a tudományos segédmunkatársi beosztástól a kutatási főmérnöki posztig. Kutatási területe beszédfeldolgozás, beszédakusztika, végberendezések és hozzáférési hálózatok területére terjedt ki. 1990-től több vezet tisztséget töltött be: PKI kft. főmérnök, majd főmérnökség vezető, végül Matáv-PKI kutatási főmérnök. 1989-1990-ben a Stockholmi Királyi Műszaki Egyetem vendégkutatója. 1995-1999 között az Ericsson Magyarországnál dolgozott rendszertechnikai főosztályvezetőként, stratégiai igazgatóként, majd az elnök-vezérigazgató üzletfejlesztési tanácsadójaként. 1999-ben nevezték ki a Hírközlési Főfelügyelet távközlési igazgatójának. Ezt a posztot 2002-ig töltötte be. Fő feladata a szabályozási rendszer átalakításának szakmai irányítása volt.

2002. szeptemberétől a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának docense, egyben a távközlési tantárgycsoport felelőse. 1980-1995-ig mellékfoglalkozású adjunktusként oktatott a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1995-től címzetes egyetemi docensként tart előadásokat különböző távközlési tárgyakban és részt vett több kutatási programban a Távközlési és Médiainformatikai Tanszéken és jogelődeinél...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek