Cikkek

Árat csökkent és termékeket halaszt el az Intel

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-19 13:10:08

A chipgyártó új ultramobil platform megjelenését tette közzé, miközben több másik platform piacra dobását elhalasztja és itt a szokásos év eleji árcsökkentés is.

Az Intel nemrég tette közzé 2008 utolsó negyedévére vonatkozó eredményeit. A naptári év utolsó három hónapjában a cég 8,2 milliárd amerikai dolláros bevételt produkált, ami 19 százalékkal marad el az előző negyedévtől. Üzemi eredménye 1,5 milliárd amerikai dollár, ami a fele az előző negyedévben elértnek, de nem csupán a számokból látszik a piac lassulása.

A cég döntött úgy, hogy elhalasztja következő generációs, a legszélesebb fogyasztói réteget célzó, asztali gépekbe szánt processzorának és a hozzá tartozó lapkakészletnek a piaci bevezetését. Így a Lynnfield kódnevű processzor és a P55 lapkakészlet premierje augusztus végére vagy szeptember elejére tolódik, de az is elképzelhető, hogy még későbbre, ha a piaci helyzet nem javul. A hír forrásai - természetesen - a tajvani alaplapgyártók. Eredetileg július végére tervezték a mainstream CPU és hozzá tartozó chipset premierjét, de a mivel az alaplapgyártóknál túlzott méretű készlet halmozódott fel lapkakészletekből, az Intel a halasztás mellett döntött. A P55 piacra dobása után - akármikor is lesz az - az Intel kifuttatja az integrált grafikus vezérlő nélküli P45 és P43 lapkakészleteket, majd megkezdi a teljes 4x-sorozat átvitelét a belépőszintű termékekre. Nem ez az első halasztás mostanság a cégnél, az Intel mostanában döntött úgy, hogy a Calpella kódnevű mobilplatformjának a premierjét is az eredetileg tervezett időpontnál későbbre teszi.

Az Intel februárban kezdi meg a következő generációs, belépő szintű Havendale kódnevű CPU-ja első mintapéldányainak szállítását az alaplapgyártók felé. Ennek érdekessége, hogy a CPU-val egy tokba integrálták a grafikus vezérlőt is. A CPU tesztelését az alapgyártók befejezik júliusra vagy augusztusra, így a sorozatgyártás már szeptemberben, vagy októberben megkezdődhetne, de az Intel úgy döntött, hogy csak 2010 januárjában kezdi meg a szállítását, hogy a jelenlegi belépőszintű CPU készletek kifuthassanak.

zintén a fenti forrásoktól származik a hír, hogy az Intel egy új, ultra-alacsony feszültségű, platformot készül az otthoni felhasználóknak (CULV) szánt vékony és könnyű, 699-899 amerikai dolláros árfekvésű noteszgépek piacára bevezetni. A lépés egyértelműen válasz az AMD Yukon platformjára. A három legnagyobb noteszgépgyártó máris dolgozik az erre az egyelőre ismeretlen műszaki tartalmú CULV platformra épülő gépek kifejlesztésén. Az Intel a hordozható gépek piacát három szegmensre osztja, a 12,1 hüvelykes vagy annál nagyobb kijelzővel szerelt hagyományos noteszgépekére, az Atom vagy Pineview processzorra épülő netbookokéra, a Menlow-alapú hordozható internetes eszközökre (Mobile Internet Devices - MID) és az ultra-hordozható, vékony és könnyű, 11,x-től 13,3 hüvelykes kijelzővel szerelt gépekére...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek