Cikkek

Arab tőke menti meg az AMD-t

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-07 16:10:03

Az AMD arab befektetők segítségével szervezi ki gyártását. A tőkeinjekció nem csak a CPU-gyártót húzza ki a csávából, hanem így egy új, potens szerződéses félvezetőgyártó is a piacra lép.

Kedd délelőtti beszámolónk kapcsán már konkrétumokkal is szolgálhatunk: az Abu Dhabi illetőségű Advanced Technology Investment Company (ATIC) befektetési csoport bejelentette egy új, ideiglenesen The Foundry Company néven emlegetett - természetesen nem öntödeként, hanem szerződéses chipgyártóként működő -, amerikai székhelyű, csúcstechnológiás félvezetők gyártására szakosodott cég létrehozását. A lépés nem más, mint az AMD chipgyártásának kiszervezése. Az arab tőke már eddig is jelen volt az AMD-ben, ám a Mubadala Development Company a Foundry létrehozásával párhuzamosan az eddigi 8,1-ről, 19,3 százalékra növeli részesedését a vállalatban, mely ezzel 314 millió dollárnyi készpénzhez jut.

Az AMD az ATIC-kal közös cégbe két, a németországi Drezdában található gyárát viszi be, valamint a velük kapcsolatos vagyontárgyakat és szellemi tulajdont. Az ATIC 2,1 milliárd dollárt fektet az üzletbe; ebből 1,4 milliárd közvetlenül az új céghez kerül, míg a maradékot az AMD-nek fizetik ki, hogy az új cég részvényeiből vásároljon. A Foundry átveszi az AMD 1,2 milliárdos tartozását is.

Az ATIC elkötelezte magát, hogy minimum 3,6, maximum 6 milliárd dollárt invesztál a Foundryba, hogy az a jelenlegi, az AMD által az üzletbe bevitt félvezetőgyártó kapacitást tovább fejleszthesse. Ez egyfelől jelenti a drezdai gyárak fejlesztését - ami nyilvánvalóan a jelenleg rendelkezésre álló 65, és hamarosan beinduló 45 nanométeresnél kisebb csíkszélességű technológiákra való átállást, illetve a 300 milliméteres átmérőjű szilíciumszelet (wafer) kezelését jelenti -, és egy New York államban építendő gyár felállítását is. Az AMD 44,4 százalékban, míg az ATIC 55,6 százalékban lesz tulajdonosa az új cégnek.

A fenti lépésekkel az AMD megszabadul a gyárak fenntartásának költségeitől, és a cég teljesen gyár nélküli félvezetőgyártóvá válik. (Az ATI termékek eddig is szerződéses gyártónál, a TSMC-nél, azelőtt pedig az UMC-nél készültek...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek