Cikkek

Apró számítógépek, hatalmas elvárások

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-28 12:10:15

A Bug Labs terméke az első pillantban építőkockákra emlékeztet, de a nyílt forráskódú megoldásra épülő gép valójában jobban hasonlít egy svájci bicskához.

A Human Right Watch májusi konferenciáján lehetséges megoldásokat kínáltak arra, hogy miként lehet az emberi jogok védelme és a biztonság érdekében jobban kihasználni a technikai fejlesztéseket. A bemutatott megoldások között az amerikai Bug Labs BUG néven futó termékei is terítékre kerültek. A BUG külön részekből összeállítható, nyílt forráskódú rendszerre épülő eszközöket takar. Az alapja egy Linuxot futtató számítógép MX processzorral, 120 megabájtos memóriával; erre a felhasználók különböző részegységeket építhetnek rá. Ha az ember a kezébe veszi, kicsit olyan érzése támad, mintha LEGO-darabokkból összeállítható miniszámítógéppel játszana. Az alapgépre LCD képernyőt csatlakoztatni, és ezáltal máris rendelkezésünkre áll a felhasználói felület; az érintőképernyővel egyszerűen használható alkalmazásokat lehet készíteni rajta. Ha egy másik egységet szeretnék hozzákapcsolni - ilyen modulokból már komoly kollekciót kínál a Bug Labs - , azt nagyon egyszerűen megtehetjük.

Beépíthető eszközök
Ha kamerával szeretnénk ellátni a rendszert, rácsatlakoztatunk egy kameramodult, és képeket készíthetünk. Akár GPS-szel is felruházhatjuk az eszközt, és máris földrajzi helyhez kötött fotókat gyárthatunk a szerkezettel. (A cég harmadik generációs GSM adatmodemmel kínálja a termékeit.) Az alapötlet tulajdonképpen ennyi: hangsúlyozottan kis méretű modulokból összerakhatunk magunknak egy olyan minigépet, amilyenre éppen szükségünk van, és az alkatrészek az építőkockákhoz hasonlóan kapcsolódnak egymáshoz...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek