Cikkek

Apple újdonságok: WWDC 2009

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-09 12:10:04

Az Apple számos újdonságot bejelentett a 2009-es Worldwide Developer Conference-en, de Steve Jobs nem tért vissza, és nem kaptunk sem Apple netbookot, sem olcsó iPhone-t.

A 2009-es WWDC hétfőn reggel kezdődött a kaliforniai San Franciscóban. A Moscone West konferenciaközpontban Phil Schiller, az Apple termékmarketingért felelős alelnöke nyitotta meg az eseményt, majd csatlakozott hozzá az iPhone szoftverért felelős alelnök, Scott Forstall is. A várakozásokkal ellentétben Steve Jobs nem jelent meg az eseményen, és visszatéréséről sem esett szó. Ellenben az Apple bejelentett új MacBook és MacBook Pro modelleket, frissítette a MacBook Airt, útjára indította a Safari böngésző 4-es változatát mind PC-re, mind Mac-re, nyilvánosságra hozta a Mac OS X Snow Leopard változatának megjelenési dátumát, és bemutatott egy új iPhone-változatot, a 3G S-t.

Új MacBook és MacBook Pro, frissített és olcsóbb MacBook Air
Az Apple szinte a teljes noteszgép-kínálatát átrendezte. Bemutatkozott a 13 hüvelykes kijelzővel szerelt, alumínium testű MacBook Pro, valamint frissítették a már létező, 15 és 17 hüvelykes MacBook Prókat is. Csökkentették a MacBook Air árát, miközben a gép erősebb processzort kapott. Az új, 13 és 15 hüvelykes kijelzőjű MacBook Prók lítium-polimer akkut kaptak, amit korábban csak 17 hüvelykes nagyobb testvérükben láthattunk. Az Apple szerint ezzel az akku-üzemidő lényegesen megnő, akár hét óra is lehet. Az új típusú akku ezer feltöltést bír ki, mielőtt cserére szorul - utóbbi csak a gépek megbontásával lehetséges, mivel az akkut fixen beépítették a belsejéükbe.

Schiller szerint az új MacBookok kijelzője a legszebb, amit az Apple valaha is noteszbe épített. Mindkét gép SD memóriakártya-olvasót kapott, igaz, ez a 15 hüvelykesnél azt is jelenti, hogy feláldozták érte az ExpressCard aljzatot. Mindkét gép maximális memóriakiépítése 8 gigabájt, és akár 500 gigabájtos merevlemezzel vagy 256 gigabájtos SSD-vel is rendelhetők. A 13 hüvelykes gépen FireWire 800 kaput találunk, illetve a háttérvilágított billentyűzet most már alapáras extra.

Az új, 13 hüvelykes MacBook Pro két változatban látott napvilágot a bejelentéskor: 2,26 gigahertzes CPU-val, 2 gigabájt memóriával, NVIDIA GeForce 9400M integrált grafikus vezérlővel, 160 gigabájtos merevlemezzel 1119 dollárért, illetve 2,53 gigahertzes CPU-val, 4 gigabájt memóriával és 250 gigabájtos merevlemezzel 1499 dollárért. A 15 hüvelykes változat 2,53-3,06 gigahertz közötti sebességű CPU-kkal rendelhető, az ár a konfigurációtól függően 1699 és 2299 dollár között mozog. A 17 hüvelykes kijelzőjű változat is frissítést kapott a 2,8 gigahertzes processzor és 500 gigabájtos merevlemez formájában, így 2499 dollárt kérnek érte.

Végre a MacBook Air ára is csökkent, és - bár még mindig nem adják ingyen - most már nem számít a többségnek megfizethetetlen luxuscikknek. Az 1,86 gigahertzes processzorral, 2 gigabájt memóriával és 120 gigabájtos merevlemezzel szerelt változat 1499 dollárba kerül, a 2,13 gigahertzes processzorú, 128 gigabájtos SSD-s verzió pedig 1799 dollárba. Ez lényegesen kedvezőbb, mint a korábbi árazás, ráadásként pedig az eddig feláras extra USB-s Ethernet adapter is jár a gépekhez. Az összes új notesz a tengerentúlon hétfő óta vásárolható meg az üzletekben.

macbookpro13.jpgMacBook Pro 13 hüvelykes kijelzővel

Letölthető a Safari 4
Az Apple böngészőjének publikus bétaváltozata február óta érhető el. A WWDC-n a cég útjára indította a végleges változatot, aminek mind Windows, mind OS X alatt futó változata letölthető az Apple weboldaláról. A Safari 4 már tartalmazza a Nitro JavaScript motort, melynek legfőbb célja, hogy növelje a Safari sebességét. A WWDC-n Bertrand Serlet, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke arról beszélt, hogy az új JavaScript motor nyolcszor gyorsabb, mint az Internet Explorer 8, és több mint négyszer gyorsabb, mint a Firefox 3.

Hóleopárd szeptemberben
Az OS X következő jelentősebb frissítése, a Snow Leopard kódnevű 10.6-os verzió szeptemberben jelenik majd meg. Az új OS X csak Intel-alapú Macekre készül el, az öregedő PowerPC-alapú hardver támogatását ezzel az Apple feladja. A vállalat még 2005-ben jelentette be, hogy Intel-alapú hardverekre vált, és 2006-tól valóban már csak ilyenek jelentek meg, de az OS X változatlanul mindkét platformot támogatta.

Nem kevésbé izgalmas az OS X árazása. A napokban kiszivárgott Windows 7 árak fényében az OS X Leopard változatát használóktól a Snow Leopardért kért 29 dollár felettébb jutányos, és fényévekre van az OS X update változatok szokásos 129 dolláros árától.

iPhone 3G S
A bejelentések közül talán az iPhone új verziója számíthat a legnagyobb érdeklődésre. Az Apple népszerű okostelefonjának új változata az iPhone 3.0-s szoftverének megjelenése után két nappal, június 19-én debütál az Egyesült Államokban. Ugyanekkor jelenik meg Kanadában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svájcban is. Rá egy hétre további hat területen, majd júliusban és augusztusban újabb piacokon debütál, mindösszesen 80 országban. A hazai elérhetőségről nincs hivatalos információnk, de gyanítjuk, hogy ide csak nyár végén érkezik meg.

iphone3gs.jpgiPhone 3G S

Az új változat nevében az "S" jelentése "sebesség", mivel az Apple szerint több mint 2,1-szer gyorsabban indítja el az Üzenetek alkalmazást, és több mint 2,9-szer gyorsabban tölt be nagy weboldalakat. A telefonnak a gyorsabb processzor mellett 3 megapixeles kamerája és másodpercenként 7,2 megabit sebességű HSDPA modemje van, több memóriával szállítják, és OpenGL ES 2.0 kompatibilis. Valószínűleg új kijelző elektronikát is kaphatott, amire az új szolgáltatások listája utal...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek