Cikkek

Mindent visz: AMD Radeon HD4850

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-06-29 22:14:26

Az AMD új grafikus kártyája nagy durranásnak ígérkezett, és az is lett - most a vásárlói bizalom visszanyerésén a sor.

Úgy tűnt, hogy az ATI az elmúlt két évben nem ad bele mindent, sőt néha arra következtettünk, hogy néha kifejezetten visszafogott döntéseket hozott. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a grafikus kártyák új generációjának megalkotásán fáradoztak, amely a kategóriáján belül kiváló ár/teljesítmény aránnyal rendelkezik, és a fogyasztás/teljesítmény sem szorul háttérbe. A cégnél a HD4000-es sorozattól várják a megváltást, aminek meg is van az esélye. A termékskála első példányaihoz, a HD4850-hez már az elmúlt héten hozzájuthattunk. Ez mára a boltokban is megtalálható, feltéve, hogy még nem kapkodták el mindet.

radeon.jpgAMD Radeon HD4850 és 4870

Mielőtt rátérnénk a részletekre, fontos, hogy sorra vegyünk néhány piaci információt. Az AMD - feltehetően nem túl hosszas gondolkodás után - úgy határozott, hogy ezentúl nem a csúcskategóriás kártyákat helyezi előtérbe. Korábban az volt a szokás, hogy elsőként hozták ki a legnagyobbat, legjobbat, legdrágábbat, és csak később jöttek ki a megfizethető modellek, majd a szó szerint is csak irodai alkalmazásokra szolgáló termékek. A piac újabban megváltozott: az játékos és felhasználói réteg, amely hajlandó vaskos százezreket kiadni egy kártyáért, az elmúlt évben végleg minimálisra zsugorodott. Manapság az igazi lehetőséget a középkategóriás kártyák jelentik, a legtöbben ezekbe fektetnek nyugodt szívvel, hiszen lássuk be: hiába vettük meg a legjobb kártyát, rövidesen kijött több olyan alkalmazás is, amely még azon sem futott tökéletesen. Erre kiváló példa a Crysis. A játék ominózus legvégső jelenetéhez még mindig nem készült olyan egymagos kártya, amely teljesen szaggatásmentesen tudná futtatni.

chip_k.jpg

A változások fényében az AMD úgy határozott, hogy a 2-300 dolláros szegmensre koncentrál, és ezen az áron igyekszik a lehető legnagyobb teljesítményt kihozni...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek