Cikkek

AMD Phenom II - Phinomított négymagos

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-14 13:10:07

Az első generációs Phenom megjelenése nem úgy sikerült, ahogy az AMD eltervezte. Most itt az új generáció, ami elsősorban még mindig az Intel Core 2 ellenfele.

Az első generációs Phenom sokakban csalódást keltő teljesítménye, illetve az óriási sajtóvisszhangot kapó TLB probléma miatt az AMD-nek a lehető legrosszabb termékbevezetést kellett átvészelnie. Most itt az új generáció, ami elsősorban még mindig az Intel Core 2 ellenfele. Az Intel Core i7 processzora több mint két hónapja piacon van, így kézenfekvőnek tűnhetne, hogy az AMD az új architektúrát célozza meg. Mivel azonban 2009 még zömmel a Core 2-ről fog szólni, továbbá az LGA1366-os foglalatba illeszkedő Bloomfield központi egységeket csupán egy szűk réteg érheti el, mégiscsak logikus lépésnek tűnik a mainstream vonalat ostromolni.

Ezzel ugyanis régóta adós az AMD, hiszen a Core architektúra megjelenése óta még nem sikerült olyan ellenfelet kitermelniük, amely minden téren felülmúlhatná a konkurenciát. A teljesítménybeli összevetések terén tehát elsősorban a Core 2 Quad egységeket kell számításba venni, ám hogy a Core i7 ellen is legyen mit felmutatni, előtérbe kerültek az egyes platformok kiépítésének költségei. Konkrét számok nélkül is nyilvánvaló, hogy egy Intel X58-as alaplappal és DDR3 memóriákkal dúsított rendszer jóval többe kerül, mint egy Socket AM2+-os DDR2-es konfiguráció megépítése. Akár több száz dollár eltérés is lehet a két platform között, ami jól hangzik ugyan, de inkább csak jelzésértékű.

Sokkal nehezebb dolga lesz az AMD-nek a Core 2-es vonallal, mert a jelenlegi ajánlott árak szerint a Q9400 és a Q9550 közé ékelődik be a 3 GHz-es csúcsmodell. Egy hamarosan kitörő árháború előtt állunk, így hát érdemes megvizsgálni, mit tud felmutatni az AMD a Phenom II X4-gyel.

Bemutatkozik a Dragon és a Phenom II
Még mielőtt rátérnénk az új központi egységek bemutatására, érdemes megismerkedni a CPU-t fogadó platform tulajdonságaival. Az AMD a január első felében megrendezett las vegasi CES-en mutatta be a nagyközönség számára a Dragon elnevezésű platformot, mely nem teljesen új dolog, hiszen egyes összetevői már eddig is piacon voltak, viszont csak most, az új négymagosokkal vált egésszé a rendszer. Nem ez az első platform szintű próbálkozása a gyártónak, a 2007 novemberében piacra került Spider is lényegében egyfajta összefogása volt az AMD egyes divízióihoz tartozó aktuális termékeinek. Akkoriban a 7-es lapkakészlet család és a Radeon HD 3800-as széria mellé harmadikként az első K10-es processzorok csatlakoztak, ám arra senki sem számított, hogy ez utóbbit gyakorlatilag kigolyózzák egy túlértékelt probléma újra és újra történő felemlegetésével.

A Dragon alapja ismét csak a 7-es lapkakészlet család, ám mi magunk kizárólag az SB750-es déli híddal párosított variánsokra szűkítenénk a kört. A 790GX-es alaplapok mind ilyenek, illetve egyre több 790FX készlet is az új déli híddal jelenik meg mostanság. A grafikai feladatokat a HD 4800-as Radeon sorozat látja el, mely eddig elért sikerei láttán nem vitás, hogy ezek a grafikus kártyák teszik igazán erőssé a Dragont. Végül itt van nekünk a megújult Phenom, amivel egyelőre csak DDR2-es osztályban indul csatába a Dragon, ám az AM3 megjelenésével hamarosan a DDR3-as frontra is fel lesz készítve a platform.

Hogy egy kicsit a jövőről is beszéljünk, 2009 második felétől az új 8-as lapkakészlet széria megjelenésével három új platformot is köszönthetünk majd, melyek az üzleti és otthoni követelmény rendszerek mellett a kifejezetten nagy teljesítményű igények kielégítésére is alkalmasak lesznek.

Phenom II - újratervezés?
Akár azt is megléphette volna az AMD, hogy pánikszerűen belevág a K10-es architektúra teljes átszabásába, és elborult fejjel kizárólag az Intel eljövendő generációit - Nehalem, Westmere - veszi célba. Ám nem ez történt, a lapkán csak olyan módosításokat hajtottak végre, amelyek feltétlenül szükségesek voltak az előző generációnál tapasztalt teljesítményt és egyéb mutatókat ismerve...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek