Cikkek

Az Alvicommal gyorsított az MKB Bank

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-11 15:10:05

Az elvégzett tesztekkel az Alvicom Kft. hardverbeszerzések nélkül gyorsította fel az MKB Bank számlakezelő rendszerét. (x)

Az MKB Bank Zrt. szakemberei azt tapasztalták, hogy a pénzintézet számlavezető rendszere az elvárt időnél tovább végzi a napi zárást. A számlavezető rendszer kétfajta üzemmódban dolgozik: napközben adatrögzítés, zárás után pedig adatfeldolgozás történik. Ilyenkor a rendszer többek között kamatokat, egyenlegeket számít, és tárolja azokat. Bár az éjszakai, a fiókok zárása utáni lassabb működés a rendszer elé kitűzött időhatárokon belül volt, a lassulások miatt a bank informatikai vezetése egy átfogó projektbe kezdett.

A pénzintézet korábban gyakran dolgozott együtt az Alvicommal hasonló problémák elhárításán, mindkét fél megelégedésére, ezért a számlavezető rendszer teljesítményének javításával is az Alvicomot bízta meg a bank. Az informatikai társaság 2007 szeptemberében kapta meg a felkérést a MKB Bank részéről. A projektben az Alvicom munkatársai mellett több cég képviselői is részt vettek: az infrastruktúra szállítója, a szoftverbevezetést végző cég, a szoftver szállítója és az MKB Bank szakemberei.

- Egyik pénteken megkaptuk a megbízást, a következő hét hétfőjén már indult is a projekt - mesélte a projekt vezetésével megbízott Deák Szabolcs. Az Alvicom szakembere elmondta: a projekt célkitűzése alapvetően a számlavezető rendszer napzárási stabilitásának növelése, a napi zárás átlagos futásidejének legalább 70 százalékra való csökkentése volt. Ennél azonban jobb eredményt értek el - jelentette ki a projektvezető.

A projektben résztvevő szakemberek összehangolása nem egyszerű feladat, hiszen mindenki az adott szakterületén a saját "nyelvén" beszél, a saját eszközeivel szeretne gyors, megbízható megoldást kapni. A cél egyezett, a napzárási folyamatok felgyorsítása kihívás lett.

A projekt résztvevői pozitívan álltak a feladatokhoz, és rengeteg olyan ötletet vetettek fel, amely segített a siker elérésében. A négy hónapos munkát négy ütemre bontották, és ezekhez úgy igazították hozzá a módosítások bevezetését, hogy azok a lehető legkisebb kockázat mellett folyamatos működést tegyenek lehetővé. A különféle módosítások között az adatbázis- és programoptimalizációtól kezdve a programok futásának párhuzamosításán át szerepelt a napi zárási folyamatok racionalizálása, valamint az üzemeltetési fegyelem növelése és a rendelkezésre álló infrastruktúra jobb kihasználása.

- Számunkra nagy siker, és nagyon komoly megtakarítás a bank szempontjából, hogy a futásidőt a végszükség esetére tartogatott hardverfejlesztések elkerülésével tudtuk 70 százalék alá csökkenteni - mondta el Deék Szabolcs. Ehhez hozzátette, hogy a hosszú távon fenntartható napzárás-teljesítmény érdekében külön dokumentum készült, melyben az általános irányelvek mellett konkrét üzemeltetési javaslatokat is megfogalmaztak a jövőbeni esetleges lassulások elhárításához.

Az Alvicom több mint öt éve segíti, és teszi könnyebbé az informatikusaink munkáját - mondta a sikeres projekt kapcsán Keszei Attila, az MKB Bank IT-fejlesztési igazgatója...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek