Cikkek

Teszt: Acer Aspire one D150

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-04 12:10:05

2008 harmadik negyedévében az Acer egyetlen típussal verte végig a konkurens netbook-forgalmazókat. A versenytársak kezdhetnek aggódni: itt az utód.

Az Acer Aspire one jött, látott, és győzött. A Displaysearch felmérése szerint a tajvani cég egyetlen típussal - igaz, azon belül több modelváltozattal - maga mögé utasította a picon számos típussal és azokon belül még több változattal rendelkező konkurenciát. Elképzelésünk sincs, hogy az Acer hogyan csinálta, de a kis, 8,9 hüvelykes kijelzővel szerelt géptől minden konkurens tartott. Illetve mégis tudjuk: az apróság nem csak nálunk, de a világon mindenhol remek kritikákat kapott.

Bevált csapaton...
Az Acer szemlátomást odafigyelt a felhasználók kritikájára, amikor elkészítette az Aspire one új, 10,1 hüvelykes kijelzővel szerelt változatát. Azt a két apróságot ugyanis orvosolták, amit a korábbi modellel kapcsolatban nehezményeztünk. A valamivel méretesebb gépház elég helyet biztosított egy nagyobb, de sokkal kényelmesebb billentyűzet beépítéséhez. A tapipad mellől a megszokott helyre, alája kerültek az egérgombok. Ezekkel kapcsolatban két negaítv észrevétel: lehet, hogy csak a nálunk járt példányon van így, de ezen a darabon kissé kelletlenül működtek az egérgombok, és tapipad olyan hiperérzékeny, mint egy túltenyésztett csivava.

A 10,1 hüvelykes, 1024×600 képpont maximális felbontású kijelző változatlanul az a tükröződő fajta, amiért a gép igazi célcsoportja, a végfelhasználók lelkesednek, míg a régi motorosok - a kisebbség - hasonló vehemenciával utálja.

/p>

Az Aspire one (D150) már csak 160 gigabájtos merevlemezzel szerelt verzióban, Windows XP-vel érkezik majd hozzánk, az Acer nem viszi tovább a Linuxos verziókat. Valószínűleg ezért is került ki a nagyobbik one-ból a második, a szűkös háttértárat kiegészítő SD-kártyaolvasó. Persze a multi-olvasó megmaradt, mint ahogy a három 2.0-ás USB kapu és az analóg VGA-kimenet is.

A 0,3 megapixeles webkamera is változatlanul megvan, csakúgy, mint a beépített mikrofon és sztereó hangszóró. Változatlan a 10/100-as Ethernetvezérlő és a Wi-Fi "g" vezeték nélküli hálózati vezérlő, újdonság viszont a nagyobbik one-ban a beépített Bluetooth egység. A Wi-Fi vezérlőt a gép külső felén lévő kapcsolóval lehet tiltani és engedélyezni, míg a Bluetooth vezérlőt a billentyűzet felett, baloldalt lévő külön gombbal.

A gépház külső héjának anyagán nem változtattak, az pont ugyanolyan jó, mint az előző változatnál, de a belső oldalon, a billentyűzet alatt lévő műanyag úgy néz ki, mintha szálcsiszolt fém látszatát akarnák vele kelteni. Ez a részlet megosztott minket: egyik szőrös szívű ítészünk szerint felettébb olcsónak tűnik tőle a gép, de abban egyetértettünk, hogy a tapintása egyáltalán nem kellemetlen, és legalább nem látszik meg rajta, ha hozzáérünk.

cw_ajanlata_web_bg.jpgAz új Aspire one háromféle akkuval készül, méghozzá 3-cellás 2200 mAh-ás, 6-cellás 4400 mAh-ás és szintén 6-cellás 5800 mAh-ás változatban. A két utóbbi változat akkuja testesebb, és hátrafelé kiáll a gépből - mint ahogy azt számos más készülék esetében láttuk már. A nagyobb tömeg jutalma a hosszabb akku-üzemidő, hiszen a cég az akkukkal kapcsolatban rendre 3-, 6-, és 7 órát ígér.

A D150-nek - elődjéhez hasonlóan - 3G-s mobil kommunikációs illesztővel ellátott változata is van. A D150-ben nincs az alaplapra integrálva memória, hanem egyetlen foglalat fogadja az SO-DIMM modulokat. Így a memóriabővítés csak a modul cseréjével oldható meg, a maximális kiépítés pedig 2 gigabájt.

aspireone_150d_k.jpgAcer Aspire one D150 - picit megnőtt, picit gyorsabb lett(A kép nagyítható)

Kétféle ízesítésben
Az Aspire one D150-ben is a szinte netbook-standardnak tekinthető Intel Atom processzor dolgozik, de kétféle verzióban. Az Atom N270-est jól ismerjük, eddig minden Atom-alapú netbookban ez a verzió dolgozott. Az N280 azonban újdonság. Olyannyira az, hogy ez az első nálunk járt mininotesz, amit ezzel szereltek. A két változat között mindössze annyi a különbség, hogy az N280-nas külső órajelét megemelték 533-ról 667 megahertzre, a névleges órajele 1,6 helyett 1,66 gigahertz, illetve a chipsetbe integrált grafikus vezérlő is valamivel izmosabb a réginél.

A változtatások legfőbb célja, hogy az Atom-hajtotta apróságok a felhasználók kérésének megfelelve megbirkózzanak a HD felbontású videók lejátszásával. Tapasztalatunk szerint a 720p felbontás zökkenőmentesen megy az N280-nak, az 1080p-vel már inkább csak próbálkozik, de leginkább beletörik a bicskája...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek