Cikkek

A zöld árnyalatai

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-16 16:10:04

Divat a zöld IT, mégis nehéz meghatározni, mennyire környezetbarát egy technológiai eszköz. Beszélgetés Réger Józseffel, az FTS technológiai vezérigazgató-helyettesével.

Réger József - ismertebb nevén Dr. Joseph Reger - 26 évesen távozott Magyarországról, és Németországban szerezte meg a doktori címet fizikus diplomájához. A kölni egyetem után Norvégiában folytatta tanulmányait, majd az Egyesült Államokban kezdett dolgozni, a kaliforniai egyetem tudományos munkatársaként. Kutatóként folytathatta volna pályafutását, de az IBM végül meggyőzte, hogy a versenyszférát válassza. Itt dolgozott 1992-től 1998-ig, amikor az akkori Siemens Nixdorf technológiai marketingigazgatói pozícióját vette át; 1999 óta tölti be a Fujitsu Siemens Computers, majd most a Fujitsu Technology Solutions technológiai vezérigazgató-helyettesi pozícióját.

A szakembert (képünkön) arról kérdeztük, hogy van-e olyan mérőszám, amely alapján egy számítógépet vagy szervert zöldnek lehet minősíteni.

- A helyzet ennél sokkal bonyolultabb. Először is szét kell választani az energiahatékonyságot és az energiafelhasználást. A Fujitsu portfóliójában is van olyan szerver, amely a legkevesebb áramot fogyasztja, és van egy másik, amely többet fogyaszt, de hatékonyabb, ha a teljesítményt is figyelembe vesszük. De ez csak az egyik oldala a green IT problematikájának. A legjobb, ha a termék teljes életciklusát vizsgáljuk.

Az első fázis az előállítás. A termelés és az előállítás a számítástechnikában nem éppen környezetbarát folyamatok. Már itt is sok energia kell, de a felhasznált és a termelés során keletkezett anyagok is fontos tényezők. A második fázis a felhasználásé, és több évig tart. Itt valóban az a kérdés, hogy mennyire energiahatékony az eszköz. A harmadik fázis, amikor kivonjuk a forgalomból, és felmerül a kérdés, hogy milyen hatékonysággal lehet újrahasznosítani, feldolgozni. Ez nagyon nehéz kérdés, és már a termék tervezése során nagyon oda kell figyelni arra, hogy újrahasznosítható legyen. Ez nemcsak arra vonatkozik, hogy milyen anyagokból készül az eszköz, hanem például arra is, hogy mennyire könnyű szétszerelni.

Mindez arányosan úgy fest, hogy az első fázis nagyjából 30 százaléka a környezetszennyező tényezőnek, körülbelül 70 százaléka a másodiknak és 0 a harmadiknak. A harmadik azért nulla, mert ha az első kettőt jól csináljuk - és mi megtanultuk jól csinálni -, akkor annyi mindent lehet visszanyerni, hogy az újrahasznosítást és feldolgozást valóban meg lehet oldani nulla környezetszennyezéssel. Tehát valóban érdemes az energiáról beszélni, mert egy IT-eszköz környezetszennyezésének mégiscsak 70 százalékát teszi ki, de csak erről beszélni nem lehet, mert az előállításban is vannak nagy különbségek. A magam részéről arra vagyok büszke, hogy mi ezt nagyon régóta figyelembe vesszük.

Ugyan óriási kutatások és fejlesztések folynak, és itt-ott lehet javítani az energiafelhasználást, de ez mind semmi amellett, hogy milyen megtakarítást lehet elérni virtualizáció segítségével...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek