Cikkek

A Windows XP élt és élni fog?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-08 11:10:04

Nagyjából még egy hét van hátra a Windows XP és az Office 2003 terméktámogatásból, de a Windows 7-ről is vissza lehet majd lépni XP-re.

Április 14-én véget ér a Microsoft Windows XP és az Office 2003 eddigi terméktámogatási ciklusa, és a cég az úgynevezett kiterjesztett (extended) terméktámogatásra vált velük kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy néhány eddig ingyenes támogatási szolgáltatásért fizetni kell, és csak a kritikus hibák javításával foglalkoznak majd, de semmiféle fejlesztést nem végeznek. A Microsoft jellemzően öt évig nyújtja az általános (mainstream) támogatást egy-egy termékéhez, bár az Office 2003 esetében már így fél évvel kitolták ezt az ötéves periódust.

A piacon nagyon népszerű netbookok zöme Windows XP-vel talál gazdára, ezért némileg ellentmondásos a lépés, hogy a koros - a Windows XP-t 2001. október 25-én kezdték árusítani -, de még mindig megvásárolható operációs rendszert ilyen módon támogatja a gyártója. A lépés valószínűleg annak is szól, hogy a Microsoft a hamarosan érkező Windows 7 Starter Edition változatával szándékozik leváltani az XP-t, és a cég ezzel is fel akarja gyorsítani a váltást: rávenné a netbookgyártókat, hogy inkább azzal szállítsák gépeiket, mintsem az XP-vel, ami egy darabig a Windows 7-tel párhuzamosan is hozzáférhető lesz számukra.

Az Office 2003 és a Windows XP kiterjesztett terméktámogatása 2014. április 8-án fejeződik be, utána semmiféle javítás nem jelenik meg hozzájuk, illetve értelemszerűen nem is támogatják majd ezeket a termékeket. A Microsoft 2008. május, illetve június végétől nem szállít többé telepítőlemezeket sem a kisebb-nagyobb gyártóknak.

Windows 7-ről downgrade XP-re?
Bár a Microsoft már nagyon szeretné maga mögött tudni a Windows XP érát, a HP-tól kiszivárgott dokumentum szerint a Windows 7-ről is vissza lehet majd lépni (downgrade) az XP-re. A Windows XP tavaly június végén került ki a kiskereskedelmi forgalomból mint dobozban megvásárolható, önálló termék. A Windows Vista Business és Ultimate változataiban a Microsoft meghagyta azt a kiskaput, hogy a felhasználók visszaléphessenek XP-re, illetve a notesz- és asztali gépek gyártói is szállítanak előre telepített Windows Vistával ellátott gépeket, melyeken az operációs rendszert a felhasználó hivatalosan cserélheti XP-re.

Erre nem csak azért van szükség, mert a felhasználó esetleg a régebbi operációs rendszert preferálja az újjal szemben...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek