Cikkek

A vonalkód születésnapja

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-26 13:10:04

Ma ünnepli 35 éves évfordulóját a vonalkód-technológia, legalábbis a Motorola szerint. Maga az elképzelés már korábban létezett, de ekkor történt az első lézeres leolvasás.

Vonalkódot a világtörténelemben először 1974. június 26-án reggel 8-kor olvastak le egy ohiói szupermarketben, egy Wrigley's Juicy Fruit rágógumi csomagolásáról. Vonalkóddal kapcsolatos alkalmazásokat már az 1950-es években kidolgoztak, de egyedül a vonalkód nem volt elég semmire. Az ezeket leolvasó lézer szkennert Jerome Swartz villamosmérnök találta fel. Ő volt a Symbol Technologies nevű vállalat társalapítója is, amely ma a Motorola Vállalati Mobilitás Megoldások része.

A Motorola becslése szerint a Universal Product Code típusú vonalkódot naponta 10 milliárd alkalommal használják 25 iparágban világszerte. Ma már a vonalkódokat kamerák is képesek leolvasni, nem csak lézeres készülékek. Bob Sanders, a Motorola Vállalati Mobilitás Megoldások csoportért felelős alelnök szerint bár a rádiófrekvenciás azonosító, az RFID terjed, a vonalkód még hosszú ideig használatban marad...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek