Cikkek

A válság félidejében

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-26 11:10:04

Már elértük a mélypontot, kezdődik a növekedés. Még legalább egy évig tart a recesszió. Válság nincs, csak nehézségek. Nem kell pánikolni, mindenre van megoldás. Ez így zavaros? De még mennyire...

Április közepén 26 százalékos árbevétel-csökkenést jelentett be az Intel az első negyedévre az egy évvel korábbihoz képest, a cég elnök-vezérigazgatója mégis elégedetten nyilatkozott. A 7 milliárd dolláros árbevétel egész korrekt "a jelen piaci körülmények között", egyébként pedig az Intel meggyőződése, hogy a PC-eladások az első negyedévben már elérték a mélypontot, és az iparág visszatér a normális, az idénynek megfelelő kerékvágásba - mondta Paul Otellini. A hírt természetesen felkapta a világsajtó: íme a reménysugár, a világ egyik legnagyobb cégének elnöke mondta, neki aztán elhihetjük! Három héttel később cége negyedéves eredményeit elemezve a Cisco vezérigazgatója jóval óvatosabban fogalmazott. John Chambers szerint a helyzet érezhetően jobb, mint akár az előző negyedévben, és a Cisco ügyfelei is úgy érzik, hogy a visszaesés elérte a mélypontot. Ám ez nem azt jelenti, hogy minden azonnal visszaáll, még több negyedévbe beletelik, amíg a fellendülés érezhető lesz.

Más megközelítések szerint nem kell a dolgoknak nagy feneket keríteni. Nem válság van, hanem bizonytalan időszak - idézte vezérigazgatóját egy hálózati eszközöket gyártó cég területi vezetője. Cikkünk írásakor pedig egy nyomtatógyártó cég hazai képviseletének vezetője adta tudtul közleményében, hogy a helyzet ugyan nehéz, de pánikra nincs okunk, hiszen "a válság a fejekben van, nem az utcán. Ha megvizsgáljuk és elemeire szedjük a helyzetet, rájövünk, hogy szinte mindenre van megoldás, és akár nyertesen is kijöhetünk a szituációból." Szinte és akár. Nos, igen.

Érthető, hogy a cégvezetők igyekeznek felolvasztani a piacon tapasztalható fagyos rémületet. Mindenki fedezékbe vonult, senki nem vásárol semmit, előremenekülés nem létezik. Bizonyára van igazság abban, hogy a válság bizonyos mértékig pszichózis is, de arról beszélni, hogy ez csak a fejekben van, talán némiképp túlzás. Nemrég az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnökét kérdeztük arról, hogy számítanak-e idén a legkisebb mértékű fellendülésre is, a válasz pedig egyértelmű volt: 2009-ben semmiképpen. Az IVSZ számításai szerint 2010-ben lehet kisebb fellendülés. Martin Wolf, a Financial Times gazdasági szakírója (This crisis is a moment, but a defining one?, május 19.) a jelenlegi válságot a legsúlyosabbnak nevezi 1930 óta, és azt is fontosnak tartja leszögezni, hogy a kapitalizmus túléli a jelenlegi zuhanást. (Arra nem tért ki, hogy milyen lett volna, ha nem).

Az FT külön mellékletet szentelt a zuhanás utáni időszak elemzésére (Future of Capitalism, május 12.), amelyben Alan Greenspan, az Egyesült Államok jegybankjának korábbi elnöke arra figyelmeztet, hogy feltehetően sokan akarják majd szigorítani a pénzpiacok kontrollját, ám a túlzott szabályozás gyakran költséges és kontraproduktív. "A szabályozásnak növelnie kell a versenyképes piacok hatékonyságát és nem gátolnia azokat. Hosszú távon a verseny és nem a protekcionizmus a kapitalizmus nagy sikerének forrása" - hangsúlyozza Greenspan. Hogy mégis milyen módon lehet elkerülni a jelenlegi válsághoz vezető hibákat, arra a volt jegybankelnök nem ad világos választ.

Az aggasztó magyarázat erre feltehetően az, hogy ilyen válasz nincs. A pénzintézetek felügyeletét már évekkel ezelőtt megszigorították, lásd a Sarbanes-Oxley törvény, illetve a Bázel II szabályozások - elvileg már nem fordulhatnak elő olyan esetek, mint a WorldCom vagy a Barings Bank...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek