Cikkek

A túlélés ára

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-03 12:10:06

Gazdasági inga és kkv-s szoftverlegalizálás - ezen a héten Bartha Péter és Fröhlich Péter kommentálja a közelmúlt egy-egy eseményét.

1. Ballmer: újraindul a gazdaság

A Tech Ed konferencia megnyitóján a Microsoft vezérigazgatója felfújt lufihoz hasonlította a világgazdaságot, amiből "most jön ki némi levegő".

Bartha Péter, ügyvezető igazgató, Avnet Technology Solutions Kft.

A válság valóban kiszámíthatatlan, de látszik az üzleti életben, hogy a rugalmasabb, proaktívabb, "talpraesettebb" cégek jobban át fogják vészelni. Azt a stratégiát kell követni, mint egy égő hídon, előre kell menekülni. Kitalálni, milyen megoldásokkal lehet csökkenteni a visszaesést, mibe kell fektetni, mit kell fejleszteni, hogy szűkülő kereslet között is mi legyünk a jobbak. Ballmer példája a lufiról jó, de én inkább egy ingához hasonlítanám a mai helyzetet.

Az elmúlt években rengeteg pénz és hitel ment el nem megalapozott vásárlásokra, befektetésre, túlzott költekezésbe, ezáltal az inga messze lendült az egyensúlyi állapottól. Most az inga korrigál, és egy ideig "mínuszba" fordul az ellenkező oldalon, de utána visszaáll az egyensúlyba. Ezt a pontot kell kivárniuk a proaktív cégeknek, és sajnos az inga mozgása közben kiderül, mely cég nem való a piacra. Előtérbe kerülnek a racionális beruházások, az energiafogyasztás hatékonysága, és a "zöld gondolkodású" befektetések. Figyelnünk kell az energiafogyasztásra, mert a működtetési költségeket is vissza kell fogni, nincs már olyan energia, ami olcsó, és korlátlan.

Az informatikai piacon is hasonló helyzetet látok, jelenleg kivárás, szüneteltetés jellemzi a fejlesztéseket, vásárlásokat. Szűkült a piac, a megrendelések minden oldalról csökkentek, a minimális, kötelező IT-beruházásokat végzik el a cégek. Optimista vagyok, mivel a világgazdaságban vannak jelek már a javulásra. Meg kell várnunk, amíg az inga újra visszalendül.


2. Többen használnak illegális szoftvert

A gazdasági recesszió sok cégvezetőt arra ösztönöz, hogy illegális szoftvereket használjon - derül ki a BSA szoftverhasználatról szóló felméréséből.

Fröhlich Péter, ügyvezető igazgató, P&Bert Management Consulting Group

Bár a hír nem szól arról, hogy cégméret alapján besorolták-e a kutatásban résztvevőket, vélhetően a probléma elsősorban a kis- és középvállalatokat érinti. Mielőtt azonban ítélkeznénk felettük, gondoljuk végig a helyzetüket. A gazdaság romokban hever, nincsenek a cégeknek tartalékaik, hónapról-hónapra a túlélésért küzdenek. Ilyen körülmények között valahol érthető a cikkben felvázolt trend...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek