Cikkek

Süllyesztőben a Sun 16 magos processzora?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-18 12:10:05

A Sun hivatalosan nem ismerte el, de úgy fest, hogy törli a Rock projektet, így az eredeti tervek szerint idén érkező 16 magos szerverprocesszor mégsem lát napvilágot. Az ígéretes fejlesztés a gyakorlatban nem állta meg a helyét.

A New York Times bloggere, Ashlee Vance szerint az öt éves projektet számos késés és műszaki probléma után törli a Sun Microsystems, melynek 7,4 milliárd dolláros akvizícióját már megkezdte az Oracle. Három hónapja John Fowler, a Sun ügyvezető alelnöke még úgy nyilatkozott, hogy a Rock egy éves csúszással 2009 végére készül el. Fowler az IDG News Service-nek márciusban azt mondta, hogy a processzor fejlesztése a hibakeresés fázisában tart, és nemsokára piacra kerül. A New York Times névtelenségbe burkolózó forrásai szerint a Sun törölte a projektet; a cég szóvivője ugyanakkor nem kívánta kommentálni az értesülést.

Elkiabálták?
A Rockban kétszer annyi mag lett volna, mint a Sun leggyorsabb processzorában, az UltraSparc T2-ben, és csúcsszerverekben használták volna adat-intenzív alkalmazásokhoz. Egy időben a Sun vezetői előszeretettel emlegették a processzort. A Sun vezérigazgatója, Jonathan Schwartz 2007 áprilisában írta le blogjában, hogy elkészült az első prototípus a Rock rendszerekhez: "El sem tudjátok képzelni, hogy mennyire király volt, amikor megérkezett az asztalomra egy műanyag szendvicses dobozban."

Ugyanezen a blogon egy fotó is megjelent a Rock processzorról, rajta a Sun emblémájával és "UltraSPARC RK" felirattal. A chipek már most utasítások milliárdjait futtatják - írta Schwartz, majd cseppet sem visszafogottan kijelentette: a Rock a könnyű párhuzamos feldolgozás aranykorának előfutára, és elhozza a hibatűrést a tömegek számára. A vezérigazgató egyébként 12 millió dolláros végkielégítési csomagra számíthat, amikor az Oracle befejezi a Sun akvizícióját, bár a Sun részvényeseinek július 16-án még el kell fogadniuk a 7,4 milliárdos ajánlatot.

sunultrasparcrk.jpgA Sun Rock CPU prototípusa. Elkiabálták?

4×4
A Rock chipek tervét 2007-ben véglegesítették. A processzor olyan forradalmi megoldásokat tartalmazott, amelyek akkor még csak papíron léteztek. A magokat négy négyes csoportba rendező Rockot a Texas Instruments 65 nanométeres technológiájával akarták gyártani, és a szimulációk alapján roppant ígéretesnek tűnt. Az eredeti tervek szerint rá épülő, Supernova kódnevű rendszereknek 2008 második felében kellett volna megjelenniük a piacon, de a szimulációban jól szereplő architektúra a valóságban, valódi feladatokat futtatva nem bizonyult elég gyorsnak...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek