Cikkek

A RapidShare kiadja a felhasználók adatait?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-28 10:10:04

A RapidShare felhasználói IP-adatokat szolgáltatott ki a német zenei kiadóknak, és legalább egy személynél már házkutatást is tartottak. Úgy tűnik, a német kiadók elkezdenek P2P-felhasználókra vadászni.

A népszerű, németországi székhelyű RapidShare állománymegosztó szolgáltatás állítólag megkezdte a felhasználói adatok átadását az állománymegosztókra vadászó zenei kiadóknak. Ezek a német szerzői jogi törvény 101. paragrafusát használják fel, ami lehetővé teszi, hogy bírói végzéssel rákényszerítsék az internetszolgáltatókat a felhasználók IP címek alapján való azonosítására. A RapidShare nem tette publikussá a felhasználók IP címeit, de úgy tűnik, hogy legalább egy kiadónak átadott ilyen információt - az pedig az internetszolgáltatóhoz fordult, és így azonosította is a felhasználót.

Death Magnetic
Az ügy akkor látott napvilágot, amikor a felhasználónál házkutatást tartott a rendőrség. Az illető egy nappal annak megjelenése előtt (!) feltöltötte a Metallica új, Death Magnetic című albumát a RapidShare-re. Az album kiadója valószínűleg ennek kapcsán kérte a RapidShare-től a felhasználó adatait, és az IP-címmel a kezében a Deutsche Telekom-hoz, majd a teljes információ birtokában a hatóságokhoz fordult. Az ügyet nyilvánosságra hozó németországi Gulli rendelkezik a bírósági végzés fénymásolatával, és állítólag a RapidShare-től származó e-mail is a birtokában van, amiben a cég elismeri, hogy kiadta ezt az információt.

A RapidShare már többször állt a bíróság előtt hasonló ügyekben. 2008 januárjában a Német Lemezkiadók Szövetsége fogta perbe, azt vitatva, hogy az oldal nem felelős a felhasználók által oda feltöltött tartalomért. A düsseldorfi regionális bíróság akkor úgy döntött, hogy a cég felelőssé tehető az oldalon megjelenő tartalomért, és ellenőriznie kell, hogy a feltöltött állományok tartalmaznak-e szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek