Cikkek

A P2P eszi meg a sávszélességet?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-06-29 22:14:24

Egy most napvilágot látott elemzés szerint az internetszolgáltatások sávszélességének majdnem felét a fájlcserélők forgalma teszi ki. Már ha igaz. De az is lehet, hogy nem. Vagy mégis?

A Sandvine szerint a P2P forgalom tavaly óta 3 százalékot növekedett, 41-ről majdnem 44 százalékra. A felfelé irányuló forgalomból még ennél is nagyobb szeletet hasít ki, a hagyományos webforgalmat még jobban visszaszorítva. A cég több, meg nem nevezett, csupán "vezető szolgáltatóként" aposztrofált internetes cég forgalmát vizsgálta előfizetői szinten. Méréseik szerint a P2P-forgalom lényegesen nagyobb százalékát teszi ki a teljes internetes forgalomnak, mint a webböngészés a maga 27,3 százalékával, vagy a streaming média, mely a forgalom 14,8 százalékát adja. Ami valamelyest meglepő, az az, hogy a VoIP-forgalom mindössze 0,2 százalékát emészti fel a rendelkezésre álló sávszélességnek.

Ha csak a felhasználóktól kimenő forgalmat vizsgáljuk a Sandvine jelentésében, a P2P még dominánsabb. A Sandvine - mely többek között széles sávú internet forgalom elemzésére alkalmas megoldásokkal is foglalkozik - szerint a teljes, ilyen típusú forgalom háromnegyedét a P2P teszi ki, a második helyen a virtuális magánhálózatokon (VPN) zajló forgalom áll kicsivel kevesebb, mint 10 százalékkal, míg a webes forgalom 9,1 százaléknyi.

Az első csavar a dologban az, hogy sokan megkérdőjelezik a Sandvine szavahihetőségét. A kételkedők arra hívják fel a figyelmet, hogy a cégnek érdekében áll elhitetni az internetszolgáltatókkal, hogy a P2P-forgalom túlterheli a rendelkezésre álló csatornákat, hiszen nekik árul eszközöket. Mi töb: ez az a cég, amely megvalósította a Comcast (az egyik vezető internetszolgáltató az USA-ban) ellentmondásos döntését, miszerint az hálózatán a felhasználók előzetes értesítése nélkül szűrte ki a BitTorrent-forgalmat...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek