Cikkek

Mi lesz a 2010-ben megjelenő Firefoxban?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-08 10:10:04

A Mozilla nyilvánosságra hozta a Firefox webböngésző fejlesztésével kapcsolatos terveit. A 2010-re várható, 3.6-os változattal kapcsolatban a cég meglehetősen ambiciózus terveket dédelget.

A Mozilla jelenleg a Firefox 3.5-ös változat kifejlesztésén dolgozik, ami gyorsan közeledik a végleges változat felé. A 3.5-ös harmadik bétaváltozata még a múlt hónapban jelent meg számos izgalmas szolgáltatással, mint például a HTML 5 videó elem és az új, nagy teljesítményű TraceMonkey JavaScript motor. (Az elnevezések között van némi kavarodás, ugyanis az eredetileg 3.1 Beta 3-at átnevezték 3.5-re a benne megjelenő számos újdonság miatt.) Valószínűleg a 3.1-es harmadik bétájából lesz majd a release candidate (kiadásra jelölt) 3.5-ös, ugyanakkor az egyik Mozilla közeli blog szerint a 3.5 beta 4 is elérhető már.

Annyi biztos, hogy a 3.5 végleges változatára júniusban lehet számítani, de a Mozilla máris nyilvánosságra hozta a Firefox böngésző 3.6-os verziójával kapcsolatos terveit. A Namaroka kódnevű változat új, feladat-orientált kezelőfelületet és a Prism-hez hasonló, gazdag internetes alkalmazási funkciókat tartalmaz majd, megjelenése pedig 2010-re várható.

Namaroka
Hogy elkerüljék a Firefox 3.6-os verziószám-ugrásából fakadó félreértéseket, a Mozilla inkább Firefox.next vagy Namaroka néven hivatkozik rá. A cég weboldalán megjelentetett anyagban a fejlesztők vázolták, milyen területekre koncentrálnak majd; a célok közül némelyik nagyon tágan értelmezhető, és nagy változást hozhat a Firefox felhasználói felületében és a böngésző funkcionalitásában.

A teljesítmény változatlanul a fejlesztés középpontjában marad, a hangsúly a program reakcióidejének és elindulási idejének csökkentésén van. A testre szabhatóságon is jelentősen szeretnének változtatni az új, "kikönnyített", megjelenést átszabó témák és kiegészítők támogatásával, melyeket úgy lehet telepíteni, hogy nem kell hozzájuk újraindítani a böngészőt. A fejlesztők szeretnék a felhasználói felület több elemét automatikusan testre szabni a felkeresett oldalak listájának és más, a böngésző által nyomon követett felhasználói szokások függvényében. Egy lehetséges példa, egy új tab page prototípus meg is tekinthető a Mozilla Labs oldalán.

A Mozilla nagyratörő tervei között szerepel a Web és a desktop közötti korlátok áthidalása is: szeretnének a Prismhez hasonló, fejlett internet-applikációs funkcionalitást építeni a böngészőbe...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek