Cikkek

A mobilpiacon erősítene az Adobe

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-10 12:10:07

Az Adobe még az idén teljes Flash-támogatást akar biztosítani az okostelefonok egy részére. Az iPhone és a BlackBerry egyelőre nincs a kalapban.

Az online reklámok, videók és játékok jelentős része épül a Flash technológiára, de a tartalmak módosítás nélküli lejátszása nem lehetséges a mobiltelefonokra telepített Flash Lite segítségével. A teljes értékű Flash-lejátszók elkészítéséhez az egyre erősebb mobilprocesszorok adják meg a szükséges lökést: az Adobe tervei szerint az első komplett Flash-lejátszó még idén elérhető lesz Palm webOS, Symbian és Google Android platformokra. (Ennek egyik előzménye volt, hogy idén februárban az Adobe és a Nokia 10 millió dolláros alapot hozott létre Flash-alapú mobilalkalmazások fejlesztésének fellendítésére.) A RIM BlackBerry és az Apple iPhone támogatása csak a gyártókkal történő egyeztetés után lehetséges, így ezekkel kapcsolatban egyelőre be sem indult a fejlesztés.

Nyilvánvaló, hogy a mobilpiac egyre fontosabb az Adobe számára is, hiszen az idei első negyedévben 13 százalékkal 36 millióra emelkedett az értékesített okostelefonok száma, míg a PC eladások 6,5 százalékkal 67 millióra csökkentek. Emellett a telefonokra elérhető Flash Lite 2008-ban az előző évinél kétszer többet, vagyis 118 millió dollárt hozott a szoftvercég konyhájára...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek