Cikkek

A Microsoft is megérzi a válságot

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-24 12:10:05

A Microsoft közzétette 2009 negyedik pénzügyi negyedévére vonatkozó eredményeit. A cég megérezte a válság hatását, de itt toporog az ajtóban a Windows 7, ami fordíthat a dolgokon.

A vállalat bevételei több mint 1 milliárd dollárral maradtak el a Wall Street várakozásaitól: a Microsoft "mindössze" 13,1 milliárd dollárt produkált 2009 negyedik pénzügyi negyedévében, ami 17 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az egy részvényegységre vetített eredmény 34 cent volt, ugyancsak elmaradva a cég saját előrejelzésétől, ami az egy részvényegységre vetített eredményt 36 centre, a forgalmat pedig 14,37 milliárd dollárra becsülte. (Ez 9,3 százalékos csökkenést jelentett volna az egy évvel korábbi eredményekhez képest.) A cégnek a teljes 2009-es pénzügyi évben produkált forgalma 58,44 milliárd dollár volt, vagyis 3 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

A nagy durranások előtt?
Bár a Microsoft most tette elérhetővé a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 kiadásra jelölt változatait, ezek a lépések érthető módon nem látszanak a pénzügyi eredményeken. Mi több, a Windows 7 Upgrade Option program – a Win 7 megjelenése előtt Windows Vistát vagy azzal előtelepített gépet vásárlók ingyenes Windows 7 upgrade-re jogosultak – részleteinek június végi bejelentése 2 centtel rontotta le az egy részvényegységre vetített eredményt.

- Üzleti eredményeinket negatívan érintette a globális PC- és szerverpiac gyengesége - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Chriss Liddell, a Microsoft pénzügyi vezetője. - Ennek a fényében nagyszerű eredménynek tartjuk, hogy a működési költségeink több mint 750 millió dollárral voltak alacsonyabbak az előző év hasonló időszakához képest.

A Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 október végi megjelenése, illetve a Microsoft-Yahoo egyezség újra felröppenő híre sokat számíthat a vállalat 2010-es pénzügyi évére nézve, ezért a Microsoft igencsak bizakodó jövő évi teljesítményével kapcsolatban....

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek